Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Od června se vrátí zkoušky sirén. Zrušeny byly letos třikrát

Od března do května byly v Česku kvůli válce na Ukrajině zrušeny zkoušky sirén. Nyní se ale pravidelná kontrola jejich provozuschopnosti vrátí, a to už 1. června. Minutu trvající zvuk se rozezní přesně ve 12 hodin.

Pravidelná zkouška sirén byla vyhláškou Ministerstva vnitra zavedena v roce 2002, a to z důvodu zjištění jejich provozuschopnosti. „Zkoušky sirén jsou pro nás nesmírně důležité. Protože pouze aktivací signálu sirény lze ověřit, že siréna plně funguje a má požadovanou slyšitelnost v okolním prostředí,“ uvedla tisková mluvčí ministerstva vnitra Pavla Jakoubková.

Letos byly zkoušky zrušeny třikrát, a to kvůli probíhající válce na Ukrajině. Není to ale poprvé, kde se první den v měsíci v poledne neozval minutu trvající tón. „V minulosti se pravidelné zkoušky sirén zrušily například při povodních v letech 2009 a 2013, v roce 2010 při setkání prezidentů USA a Ruska v Praze, anebo čtyřikrát v roce 2020, také z důvodu nežádoucí paniky při mimořádném stavu souvisejícím s koronavirem,“ doplnila Jakoubková.

Zkoušky sirén se provádějí nejen v České republice, ale i v jiných zemích. Například v Německu probíhá jednou ročně celostátní zkouška všech prostředků varování obyvatelstva. V Rakousku jsou kromě Vídně sirény zkoušeny každou sobotu zkušebním tónem po dobu zhruba 45 vteřin, celostátní zkouška probíhá každou první sobotu v říjnu. Na Slovensku probíhá zkouška sirén každý druhý pátek v měsíci v poledne. Ve Švýcarsku sirény zkouší každou první středu v únoru a v Nizozemí každé první pondělí v měsíci s výjimkou státních svátků.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky sirény, zkouška sirén, Ministerstvo vnitra, ruská invaze na Ukrajinu, Česko, Ministerstvo vnitra České republiky, USA, Rusko, Praha, Německo, Švýcarsko, Rakousko, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od června se vrátí zkoušky sirén. Zrušeny byly letos třikrát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.