Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Do kostela ve Svatém Tomáši se vrací soška madony, jde o repliku originálu

Do kostela ve Svatém Tomáši na Českokrumlovsku se vrací soška madony. Na místě bude opět po téměř 70 letech. Jde o žulovou repliku originálu, který je z 16. století a který zůstane v Alšově galerii v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku.

„Návrat madonky symbolizuje návrat ke staré Šumavě, kterou milujeme. Chceme teď Lipensku vrátit život a dřívější energii, která tu byla. Věříme, že tato socha Bohorodičky vrátí život nejen Šumavě, ale oživí také toto místo a celou naši společnost," člen Spolku přátel pro obnovu Vítkova Hrádku Miroslav Kovačičín. Vítkův Hrádek je nejvýše položenou hradní zříceninou v Česku. Nachází se v nadmořské výšce 1053 metrů. Kostel ve Svatém Tomáši je v blízkosti Vítkova Hrádku.

Pozdně gotický typ madony podle odborníků patrně vytvořil neznámý mistr z jižního Německa mezi lety 1510 až 1520. „Původ sochy je nejistý. Nejstarší zprávy uvádějí, že socha byla původně umístěna v jakési kapličce u cesty a odtud byla před rokem 1938 přenesena do kostela ve Svatém Tomáši. Věrohodnější jsou zprávy, že jejím původním majitelem byl mlynář Leitenmuller z Německého Rychnova, což je zaniklá ves nedaleko Vítkova Kamene, který ji věnoval kostelu ve Svatém Tomáši,“ uvedl dříve Jiří Havlice z Národního památkového ústavu.

Podle expertů je umělecká hodnota originálu sochy nevyčíslitelná. Na trhu se za podobné exponáty platí desítky milionů korun. Socha Bohorodičky má mimo jiné nový symbolický význam v pomoci neplodným párům.

Náklady na výrobu kopie uhradil Spolek přátel pro obnovu Vítkova Hrádku. Zřícenina původně gotického sídla leží u rakouských hranic, proto po roce 1948 v hradu působila vojenská posádka. Spolek jej začal obnovovat v 90. letech minulého století.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Lipensko

Štítky ČR, výtvarné, památky, církve, Svatý Tomáš, kostel, Tomáš, socha, okres České Budějovice, okres Český Krumlov, Hluboká nad Vltavou, Šumava, Česko, Německo, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do kostela ve Svatém Tomáši se vrací soška madony, jde o repliku originálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.