Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeský kraj loni hospodařil s přebytkem téměř 700 milionů korun

Jihočeský kraj loni hospodařil s přebytkem téměř 700 milionů korun. Plánovaný rozpočet přitom počítal se schodkem 1,2 miliardy korun. Pozitivní bilanci zajistil především vyšší příjem z daní.

Kraj pro rok 2021 předpokládal příjmy z daní na úrovni 5,9 miliard. Ve skutečnosti však touto cestou získal více než sedm miliard korun. „Pokud se bavíme o tom hlavním rozdílu v porovnání s rozpočtem, tak ten rozdíl jednu miliardu na příjmech z daní nikdo nečekal. Neočekávalo to ministerstvo financí ani samosprávy. Daňové příjmy se vyvíjely lépe, než byl předpoklad," uvedl náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS).

Dodal, že Jihočeský nikdy nezískal větší částku z daní než loni. Hajdušek uvedl, že nikdo netušil, jak ekonomiku ovlivní druhý rok pandemie koronaviru. „Měli jsme z toho obavy. Ale nakonec se ukázalo, že to nemělo skoro žádné dopady. Rok 2021 byl zkrátka rekordním v příjmu ze sdílených daní. A to nejen pro kraj, ale i pro obce. Každý starosta si musí uvědomit, že loni obdržel na daních více než v do té doby rekordním roce 2019," řekl Hajdušek.

Jihočeský kraj loni hospodařil s příjmy 21,8 miliardy korun a s výdaji 21,1 miliardy. „Celý přebytek jsme vložili do fondu rezerv a rozvoje a do konce volebního období jej převážně použijeme na investice zejména do dopravních staveb," dodal hejtmanův náměstek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Jihočeský kraj, daň, Tomáš Hajdušek, pandemie covidu-19, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj loni hospodařil s přebytkem téměř 700 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.