Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

U Podolska na orlické nádrži platí do odvolání zákaz koupání

U Podolska na Orlíku vyhlásili hygienici dočasný zákaz koupání. Voda tam překračuje hodnoty pro povolené množství sinic a chlorofylu-a. Potvrdily to aktuálně odebrané vzorky. Novináře o tom v tiskové zprávě informovala ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

„Podle výsledků aktuálního rozboru musíme konstatovat, že voda u Podolska je nebezpečná ke koupání a neodpovídá hygienickým požadavkům. Byly zde překročeny limitní hodnoty III. stupně pro ukazatele sinice a chlorofyl-a, byla překročena limitní hodnota ukazatele vodní květ a rozbory ukázaly i sníženou průhlednost. Upozorňujeme veřejnost, že zde hrozí akutní poškození zdraví. Dočasný zákaz používání povrchové vody ke koupání platí do odvolání,“ uvedla Kotrbová.

Není to poprvé, kdy podobné nařízení v Podolsku platí. Zákaz koupání tam byl i z velké části loňského roku.

Voda v dalších sledovaných lokalitách má podle hygieniků nyní výrazně vyšší kvalitu. Nejvyšší možné hodnocení získaly autokemp Radava u orlické přehrady, rybníky Staňkovský a Hejtman na Jindřichohradecku a lipenská přehrada v Černé v Pošumaví a v Lipně nad Vltavou. Pouze voda na dalším místě lipenské přehrady u pláže v Horní Plané má s ohledem na hodnocení z minulých let nižší kvalitu, ale zůstává vhodná ke koupání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Jihočeský, Podolsko, koupání, Kvetoslava Kotrbová, Vodní nádrž Orlík, Krajská hygienická stanice, Vodní nádrž Lipno, okres Jindřichův Hradec, Lipno nad Vltavou, Pošumaví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Podolska na orlické nádrži platí do odvolání zákaz koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.