Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V planetáriu ožily indiánské báje

PR článek

Budějovické planetárium již několik let provází návštěvníky pod digitální hvězdnou oblohou. Zakládá si na svých živě komentovaných pořadech, kde odborní lektoři vypráví o tajích vesmíru. Vesmír ale není jen věda. Snahou hvězdářů je představit vesmír poutavě a barevně. Používají fotografie a videoklipy, hudební doprovod i zvukové efekty a dokonce promítají i filmy.

Velká Medvědice vypráví o Slunci, Měsíci, hvězdách, souhvězdích, Mléčné dráze, dešti, duze a hromu. Dvounohé, čtyřnohé i okřídlené bytosti ožívají ve hvězdných příbězích. Indiánské hvězdy jsou prázdninovým pořadem pro rodinný relax i bádání pod hvězdami. I v době moderních dalekohledů, kosmických sond či orbitálních stanic stojí za to připomenout si, jak vnímaly oblohu národy v blízkém objetí s přírodou a jak hvězdy promlouvají i k nám, když si na ně uděláme čas.

Protože se budějovická hvězdárna nachází téměř v centru města, v oblasti silného světelného znečištění, není dnes již vhodným místem k vědeckému pozorování noční oblohy a může se tak soustředit čistě na prezentaci vědeckých objevů a zajímavostí z astronomie. Včetně promítání rozmanitých pořadů v planetáriu. Od roku 2019 je planetárium vybaveno digitální technologií projekce a s novým ozvučením, což přináší nové možnosti a nové pojetí programů. V repertoáru se kromě autorských pořadů objevují i působivé filmy. Výběr pořadů pro malé i velké návštěvníky najdete na stránkách hvězdárny.

Pro vědecká pozorování byla postavena observatoř na Kleti. Za jasných nocí zde astronomové pozorují dráhy planetek a komet a jako kosmická hlídka sledují i blízkozemní asteroidy, které by mohly hrozit srážkou se Zemí. Vědecký výzkum na Kleti probíhá v noci, v létě se zde ale se otevírají brány do vesmíru návštěvníkům během dne. Na Kleti je otevřeno v červenci a srpnu denně s prohlídkami v 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30 a 15:30.

Observatoř Kleť je nejvýše položenou hvězdárnou v ČR, z výšky 1070 m n. m. má jedinečný výhled do krajiny i do vesmíru. Za jasného počasí nabízí pozorování Slunce a slunečních skvrn v přímém přenosu, a to největším čočkovým dalekohledem u nás. Kleť patří v oboru výzkumu planetek a komet ke světové špičce a úzce spolupracuje s ESA na mezinárodních projektech pozorování.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky planetárium, České Budějovice, indiánské báje, vesmír, hvězda, Kleť, hvězdárna, Slunce, Měsíc, Evropská kosmická agentura, Galaxie Mléčná dráha, Země

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V planetáriu ožily indiánské báje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.