Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

ZOO Hluboká je nejnavštěvovanějším cílem jižních Čech. AJG skokanem roku

PR článek

Nejnavštěvovanějším turistickým cílem v jižních Čechách je za loňský rok Jihočeská zoologická zahrada Hluboká nad Vltavou. Zoo za rok 2021 přilákala téměř 270 tisíc návštěvníků. Největší meziroční nárůst zaznamenala Alšova jihočeská galerie. Údaje vycházejí ze statistik Tourdata agentury Czech Tourism.

Turisté přijíždějící do jižních Čech si dle statistik národní agentury Czech Tourism v uplynulém roce nejvíce oblíbili Jihočeskou zoologickou zahradu v Hluboké nad Vltavou. ZOO Hluboká podle údajů Tourdata prošlo v roce 2021 celkem 269,6 tisíce návštěvníků. „Loňský rok byl pro zoo co do návštěvnosti rekordní i přesto, že jsme měli několik měsíců zavřeno. V druhém pololetí roku jsme pak zaznamenali historicky vůbec nejvyšší návštěvnost a to 201 tisíc osob,” uvádí ředitel ZOO Hluboká Vladimír Pokorný.

Na druhé příčce v návštěvnosti se pak umístila Stezka korunami stromů v Lipně nad Vltavou.

Návštěvnost ve statistikách Tourdata je sledována na základě prodaných vstupenek monitorovaných turistických cílů. Těch je v databázi za Jihočeský kraj 147 a v roce 2021 se na nich zakoupením vstupenky registrovalo celkem 2 339 000 návštěvníků. Největší část z nich, 668 200 tj. 28,56 %, pak v turistické oblasti Budějovicko. „Podíl v návštěvnosti ukazuje, že oblast Budějovicka nabízí pestrou škálu atraktivit. Od historických památek, přes kulturní instituce po nabídku pro rodiny s dětmi a milovníky sportovních aktivit a přírody. Samostatnou kategorií je splavněná řeka Vltava, ať už se jedná o vyhlídkové plavby, nebo půjčovny plavidel. Je potřeba zmínit, že velkou část návštěvníků tvoří samozřejmě turisté z okolních krajů, ale ve statistikách jsou zaznamenáni také místní obyvatelé, kteří využívají volnočasových aktivit, které mají takříkajíc za domem. Budějovicko je zároveň ideálním výchozím místem pro výlety do okolí, například do Českého Krumlova, nebo na oblíbenou Stezku korunami stromů na Lipně,” říká Tomáš Polanský, ředitel destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko.

AJG je skokanem roku

Skokanem roku v turistické oblasti Budějovicko se stala Alšova jihočeská galerie. Obě její pobočky zaznamenaly výrazný meziroční nárůst návštěvnosti. Wortnerův dům v Českých Budějovicích  téměř 264 %, výstavní prostory v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou pak 148 %. „Milovníkům umění se snažíme do jižních Čech přinášet výstavy a autory světového významu. V loňském roce to byla především unikátní výstava Malevič a ruská avantgarda, letos je to například Senzační realismus Theodora Pištěka doplněný o zahraniční ikony jako je například Gerhard Richter a jiné. Těší nás, že lidi umění stále přitahuje a návštěvu galerie zařazují do svého programu během výletu na jih,” pochvaluje si ředitel Alšovy jihočeské galerie Aleš Seifert.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Zoo Hluboká, Alšova jihočeská galerie, návštěvnost, turistický ruch, Hluboká nad Vltavou, zoologická zahrada, Jihočeský kraj, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, CzechTourism, Vladimír Pokorný, Gerhard Richter, Theodor Pištěk, Stezka korunami

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ZOO Hluboká je nejnavštěvovanějším cílem jižních Čech. AJG skokanem roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.