Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj chce přispět rodinám a seniorům. Na pomoc vyčlenil 250 milionů korun

Zhruba 250 milionů korun vyčlenil Jihočeský kraj na pomoc rodinám s dětmi a seniorům, kteří by se mohli v následujících měsících dostat do problémům kvůli zvyšujícím se cenám energií a inflaci. Dotační program musí ještě schválit zastupitelstvo, má podporu koalice.

Připravený dotační program má pomoct jihočeským rodinám s dětmi a seniorům, kteří mají nízké příjmy. „Čím dál víc se setkáváme s tím, že rodiče opravdu nebudou mít na to, aby zaplatili dětem kroužky, lyžařské výcviky nebo kurzy angličtiny. Stejně tak mohou mít problém senioři nebo lidé s invalidním důchodem, kteří si prostě nemohou najít další zaměstnání nebo nijak jinak zvýšit svou výkonnost," vysvětlil dnes na tiskové konferenci jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Čtyři tisíce na dítě

Příspěvěk od kraje budou moct získat rodiny, které mají v přepočtu čistý měsíční příjem do 13 tisíc korun na jednoho člověka. V případě manželů, kteří mají tři děti, musí být součet příjmů do 65 tisíc korun. Kraj v takovém případě každému z dětí ve věku od tří let do ukončeného středoškolského vzdělání přispěje jednorázově částkou 4000 korun na libovolnou aktivitu.

Peníze ale nebudou vypláceny přímo rodičům. „Chtěli jsme zajistit, aby byl příspěvek použit opravdu na rozvoj dětí. Zaplatíme kroužek, lyžařský výcvik nebo školkovné, ale přímo té instituci, do které bude dítě docházet,“ popsal Kuba.

Jinak to bude u dětí do tří let. Pro ně kraj uvolní 4000 korun, s nimiž může rodina libovolně nakládat. Stejnou podporu pak získají děti do osmi let, na něž rodič pobírá příspěvek na péči. I v těchto dvou případech musí žadatelé splňovat kritérium měsíčního příjmu do 13 tisíc korun na člověka.

Senioři budou moct získat čtyři nebo tři tisíce korun

Podobný princip bude nastaven i v druhé skupině. U seniorů, kteří žijí sami a mají čistý příjmem do 16 tisíc korun, bude možné získat jednorázový příspěvek 4000 korun. Pokud důchodce žije s partnerem nebo rodinou, získají podporu v případě, že průměrný měsíční příjem na jednoho člověka činí 12 tisíc. Každý takový senior může získat 3000 korun. Nárok na podporu ale nebude mít člověk v důchodovém věku, který je stále zaměstnán.

V případě seniorů chce navíc kraj navrhnout spolupráci s městy a obcemi, které by jim po splnění podmínek příspěvek vyplatily. Kraj by následně polovinu částky proplatil zpět. Návrh ale Kuba se starosty ještě neprojednal, nejprve totiž musí dotační program schválit zastupitelstvo kraje. „Chápu, že některý ze starostů může říct, že tu částku z rozpočtu nedá, že svým seniorům pomoct nechce. Pak je ale třeba, aby se před ně postavil a řekl jim, že podanou ruku z Jihočeského kraje odmítá. Považoval bych to ale za nerozumné,“ okomentoval.

Pomoc ve výši 250 milionů korun

Díky programu by měl kraj lidem rozdat zhruba 250 milionů korun. Podle hejtmana ale nepůjde o peníze, které by si kraj půjčil nebo je ušetřil na plánovaných investicích. „Za prvních 7 měsíců letošního roku jsme kvůli vysoké inflaci vybrali o 700 milionů víc na daních. Víme, že nás příští rok čeká složité období, protože budou velmi vysoké ceny například elektrické energie. Ale protože dobře plánujeme, jsem přesvědčen, že ty vyšší příjmy máme z části využít na to, abychom pomohli jihočeským seniorům a rodinám,“ vysvětlil Kuba.

Program má plnou podporu koalice. „Tuto iniciativu jsme za náš klub v koalici přivítali a plně ji podporujeme. Podpora rodin s dětmi je ostatně dlouhodobou prioritou KDU-ČSL, stejně jako pomoc zranitelným skupinám seniorů. Jsme přesvědčeni, že v téhle době je nutné právě těmhle skupinám co nejvíce cíleně pomoct,“ sdělil první náměstek František Talíř (KDU-ČSL). Zastupitelstvo svolal hejtman na 15. srpna. Poté budou zveřejněny veškeré detailní informace k nárokům i žádostem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, ekonomika, pomoc, inflace, zdražování, děti, senioři, rodina, koalice, dotace, Martin Kuba, KDU-ČSL, ODS, František Talíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce přispět rodinám a seniorům. Na pomoc vyčlenil 250 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.