Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ve Staňkovském rybníku a na Lipně se zhoršila voda ke koupání

Prakticky žádné zlepšení neukázaly kontroly ve čtyřech lokalitách, kde hygienici pravidelně sledují kvalitu vody. U Podolska trvá už od června zákaz koupání, špatně jsou na tom také Radava, Staňkovský rybník a Lipno nad Vltavou. Kontroly ukazují hlavně nadlimitní výskyty sinic a chlorofylu a.

Zákaz koupání u Podolska na Orlíku vyhlásila Krajská hygienická stanice (KHS) už na konci června. Od té doby se situace nezlepšíla. Důvodem je hlavně významné překročení limitu sinic, chlorofilu a, a také vodního květu. Koupání v této vodě může podle ředitelky KHS Kvetoslavy Kotrbové akutně poškodit zdraví lidí. 

Voda u autokempu Radava dostala na pětistuňové škále trojku, která znamená zhoršenou jakost vody. „Dle aktuálního rozboru je na Radavě překročena limitní hodnota pro sinice, chlorofyl-a, vodní květ a je zde snížená průhlednost,“ popsala Kotrbová. U některých lidí by koupání v této vodě mohlo způsobit zdravotní problémy, hygienici proto doporučují osprchovat se vždy čistou vodou.

V podstatě stejná situace je také na Jindřichohradecku ve Staňkovském rybníků nebo u Lipna nad Vltavou. Obě dvě kontrolované lokality dostaly trojku. „Je zde zhoršená jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. I tady doporučujeme osprchovat se čistou vodou,“ dodala Kotrbová.

Ohodnoť článek

Foto KHS Vysočina

Štítky hygiena, Krajská hygienická stanice, voda, koupání, sinice, Vodní nádrž Lipno, Lipno nad Vltavou, Kvetoslava Kotrbová, Podolsko, Staňkovský rybník, Vodní nádrž Orlík, okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Staňkovském rybníku a na Lipně se zhoršila voda ke koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.