Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Regionální muzeum v Českém Krumlově hostí výstavu fotografií Tarase Kuščynského

PR článek

Do 23. října mohou zájemci navštívit prostory Regionálního muzea v Českém Krumlově, kde je hlavní sezónní událostí trojice výstav věnovaných médiu fotografie. Muzeum připomíná výročí 60 let činnosti Fotoklubu Český Krumlov, 60 let klubové fotografické soutěže Mapový okruh Nekázanka a třetí výstava ukazuje dílo Tarase Kuščynského.

Taras Kuščynskyj byl český fotograf ukrajinského původu. Návštěvníci galerie uvidí výběr z rozsáhlé kolekce fotografie aktů a dnes již ikonické dobové potrétní fotografie osobností československé kulturní a umělecké scény. 

Fotograf dodnes patří k hlavním představitelům československé inscenované fotografie 60. až 70. let 20. století. Měl významný vliv na tuzemské profesionální i amatérské dění. Kromě jiného dokázal propojit nahotu s portrétem a vedle vizuálního zážitku nabídl divákovi i psychologický projev fotografovaného modelu. 

Taras Kuščynskyj (1932-1983) pocházel z Podkarpatské Rusi. Během války odešel s matkou do Československa. Rodina zakotvila v Praze. V hlavním městě Taras později vystudoval architekturu. Fotografovat začal již během 50. let. Od roku 1966 se živil jako nezávislý fotograf v oblasti portrétu, aktu, užité a módní fotografie. V letech 1970–76 byl fotografem Divadla Semafor. V druhé polovině 70. let sehrál významnou roli v organizaci tuzemského fotografického dění jako jeden ze spoluzakladatelů fotografické skupiny Setkání, jíž aktivním členem byl až do své předčasné smrti v roce 1983.

Věnoval se reklamní tvorbě pro časopisy či kalendáře, o kterou byl zájem v tuzemsku i v zahraničí. Od poloviny 60. let se intenzivně zaměřil na portrétní fotografii, díky čemuž vznikla řada dnes již ikonických fotografií osobností kulturní a umělecké scény, jako jsou Jan Werich, Hana Hegerová či Bohumil Hrabal. 

Výstava Taras čerpá z rozsáhlého fotoarchivu rodiny Kuščynských a v podobě kurátorského výběru fotografky Radky Ciglerové, dcery Tarase Kuščynského, představuje autorské zvětšeniny v jejich dobové a originální podobě. Výstavní kolekci, rozdělenou tematicky do dvou celků Modelky a Portréty, doplňují základní informace ke vzniku a činnosti skupiny Setkání, jíž byl Taras zakládajícím členem.

Výstava se koná v roce nedožitých 90. narozeniny Tarase Kuščynského. Význam této události podtrhuje vydání doprovodné publikace, jíž cílem je zprostředkovat milovníkům černobílé fotografie nejen mnohokráte oceňovanou uměleckou ale i hluboce lidskou hodnotu Tarasovy tvorby. Na akci se významně podílí rodina i blízcí Tarase Kuščynského.

Výstava Taras vznikla díky iniciativě a vzájemné spolupráci s Fotoklubem Český Krumlov, který je hlavním organizátorem výstav k výročí 60 let činnosti Fotoklubu Český Krumlov a 60 letům klubové fotografické soutěže Mapový okruh Nekázanka. 

Regionální muzeum v Českém Krumlově se nachází v Horní ulici čp. 152 v impozantní budově bývalého jezuitského gymnázia. Tato nejstarší raně barokní budova ve městě s dekorativním západním průčelím byla postavena na místě šesti starších měšťanských domů v letech 1650 - 1652.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Český Krumlov, výstava, fotograf, Taras Kuščynskyj, muzeum, Bohumil Hrabal, Hana Hegerová, Jan Werich, Praha, Divadlo Semafor, Československo, Podkarpatská Rus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Regionální muzeum v Českém Krumlově hostí výstavu fotografií Tarase Kuščynského  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.