Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Česku se průměrně spotřebuje 340 milionů kelímků na kávu ročně

V Česku se průměrně spotřebuje podle odhadů zhruba 50 milionů jednorázových plastů využívaných jako obaly pro rychlé občerstvení a 340 milionů kelímků na kávu. Spotřeba plastových zátek, víček a dalších uzávěrů se pohybuje okolo 25 milionů kilogramů za rok. Vyplývá to z údajů společnosti EKO-KOM, který vychází z důvodové zprávy zákona, jenž do dvou let zakáže výrobu a prodej jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček v souladu s předpisy Evropské unie. Tento týden ho podepsal prezident Miloš Zeman.

V celé Evropské unii se podle odhadů spotřebuje 2,5 miliardy plastových obalů používaných jako obaly pro rychlé občerstvení. Množství kelímků na kávu se odhaduje na zhruba 17,4 miliardy a 12 miliard víček na kávové kelímky. Ze 340 milionů kelímků v ČR je s víčkem 77 procent. Množství ostatních kelímků se v celé EU odhaduje na 36,5 miliardy kusů a k tomu 24 miliard víček.

„Přestože je zákonný zákaz prodeje jednorázového nádobí krokem správným směrem, významnou část plastového odpadu tvoří obaly produktů od výrobců potravin. Ti se kvůli zákonným normám a technologickým postupům bez tohoto materiálu neobejdou. Řešením může být změna balení výrobků, například vakuovými obaly, kterými mohou producenti v potravinářství celkové množství obalových plastů snížit,“ uvedla ředitelka Obalového institutu SYBA Iva Werbynská.

Podle hlavního ekonoma Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslava Čížka průmyslový sektor již delší dobu uznává, že řešit množství plastové odpadu je potřeba. „Mnoho společností aktivně pokračuje v hledání a podpoře řešení tohoto problému. Firmy také často spolupracují v navrhování takových produktů, které jsou co možná nejvhodnější pro následnou recyklaci," uvedl.

Doplnil, že řada firem na vývoji výrobků šetrných k životnímu prostředí pracovala dobrovolně a vzhledem k tomu, že zákon je transpozicí evropské legislativy, se firmy na novou situaci připravily. „Nedá se ale vyloučit, že některým společnost kvůli tomu vzrostou náklady," dodal.

Kupujete si kávu do kelímku?

Celkem hlasovalo36 čtenářů

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kelímky, káva, Česká republika, Česko, kelímek, Evropská unie, Miloš Zeman, EKO-KOM, a.s., Svaz průmyslu a dopravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku se průměrně spotřebuje 340 milionů kelímků na kávu ročně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.