Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Školáci si oddechnou. Začátek školního roku se obejde bez opatření proti covidu

Na začátek nadcházejícího školního roku se ve školách nechystají žádná protiepidemická opatření proti covidu-19. Jejich případné zavedení později bude záležet na dalším vývoji epidemie, řekl ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Nevyloučil zpřísnění v případě výrazného zhoršení situace, například zavírání škol by podle něj ale ministerstvo školství nepodporovalo. Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že v současné situaci nejsou opatření nutná, vývoj chce sledovat.

Nepředpokládá se, že bychom plošně testovali, že bychom školy zavírali, ale samozřejmě může nastat situace, že na přechodnou dobu nebude žádné zbytí," uvedl Balaš. Současný vývoj epidemie podle něj nenasvědčuje tomu, že by kvůli epidemii měly nastat vážné problémy. Ministerstvo podle něj bude situaci sledovat a radikálněji by se řešila jen v případě, že by například vážně onemocnělo větší množství učitelů. "Věřím, že to zvládneme. Budu muset vycházet z toho, co nám řekne ministerstvo zdravotnictví a krajské hygienické stanice," dodal.

Balaš zároveň připomněl, že ministerstvo školství bylo jedním z resortů, které se již v minulosti stavěly proti uzavírání škol a plošné výuce na dálku. Úřad si je podle něj vědom toho, že distanční vzdělávání může mít negativní vliv i na psychiku dětí. Kdyby se přesto musela zavést přísnější opatření, čerpalo by podle něj ministerstvo ze svých zkušeností z minulosti. Ředitelé škol mají od letošního roku možnost kvůli šíření koronaviru vyhlásit sami distanční výuku nebo ředitelské volno až na deset dní.

To, že se pro školy na začátku září nechystají žádná protiepidemická nařízení, potvrdilo i ministerstvo zdravotnictví (MZd). Podle jeho mluvčího Ondřeje Jakoba by přesto školy měly dbát na zvýšenou hygienu vnitřních prostor. MZd čeká příchod další vlny epidemie na podzim, podle ministra Vlastimila Válka (TOP 09) dorazí vlna zřejmě později než loni, a to nejspíš v listopadu.

Podle některých zástupců pedagogů ale nemusí být současná příprava na následující školní rok dostatečná. „Ocenil bych, kdyby ministerstva připravila několik scénářů, jak se bude postupovat, pokud se epidemická situace zhorší," uvedl prezident Pedagogické komory Radek Sárközi.Obávám se, aby se neopakoval chaos z loňského podzimu, kdy byla opatření ve školách nedostačující a covid se přes školy rozšířil do rodin," řekl.

Žádné podrobnější informace ohledně zvýšené hygieny na školách podle něj učitelé nemají. „Zřejmě půjde o obvyklá nezávazná doporučení, jako je stírání podlah, dávkovače dezinfekce, mytí rukou a častější větrání, což může být problém při snížení teploty ve třídách na 19 stupňů Celsia," míní. Ke snížení teplot ve třídách podle navrhované vyhlášky chce ministerstvo průmyslu přistoupit v případě nouzového stavu vyhlášeného kvůli nedostatku plynu.

Opatření proti šíření covidu-19 doprovázela zahájení školního roku v září 2020 i 2021. Zatímco v předminulém školním roce spočívala hlavně v doporučeních k přísnějším hygienickým opatřením, jako je časté větrání či dezinfekce rukou, v minulém školním roce musely děti navíc podstoupit i testy na koronavirus a nosit roušky.

Přísnější opatření měla podle bývalé vlády Andreje Babiše (ANO) zabránit šíření nákazy do té míry, aby se nemusely zavírat školy. Řada tříd i škol se tomu ale přesto nakonec nevyhnula a musela kvůli nařízeným karanténám přejít na výuku na dálku. Na distanční výuce strávili žáci kvůli epidemii v uplynulých dvou letech s přestávkami několik měsíců.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky Covid, Škola, Opatření, MZ ČR, COVID-19, školní rok, epidemie, Vladimír Balaš, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Starostové a nezávislí, Andrej Babiš, Krajská hygienická stanice, Vlastimil Válek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školáci si oddechnou. Začátek školního roku se obejde bez opatření proti covidu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.