Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krumlov zpozdí kvůli energii start sezony na stadionu, kluby musí odložit zápasy

Město Český Krumlov odložilo kvůli energetické krizi začátek sezony na zimním stadionu o tři týdny na čtvrtý zářijový víkend. Ušetří tak kolem 250 tisíc korun. Další úsporná opatření radnice připravuje, ředitelé městských organizací zpracovávají návrhy, hotové budou do konce září. Některé sportovní týmy si proto budou muset překládat zápasy a zkomplikuje jim to také trénování.

Sezona na zimním stadionu měla začít už tento víkend. Nyní je ale vše jinak. Město v reakci na energetickou krizi připravuje několik úsporných opatření, kterými sníží růst nákladů na energie. „Musíme přijmout taková provozní a investiční opatření, kterými dokážeme eliminovat růst nákladů na energie. Na základě zadání rady města aktuálně ředitelé městských organizací zpracovávají návrhy opatření, která povedou ke snížení spotřeby energie nejen v nadcházejícím zimním období," řekl místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL).

Město podle něj bude chtít snížit spotřebu energií jak v budovách úřadu, tak i ve všech svých organizacích. V úvahu připadá snížit teplotu v budovách nebo omezit provozní dobu. Město ale řeší i plánované investice, které zajistí budoucí úspory i ekonomickou návratnost.

Díky posunutí sezony na konec září město podle vedení ušetří zhruba 250 tisíc korun. Podle Martina Tomky, ředitele společnosti Pro Sport ČK, která spravuje některá městská sportoviště a dětská hřiště, bude posun znamenat problém, a to zejména kvůli trénování. „Sportovci si musí přeorganizovat soutěže a bude opožděné trénování. Buď budou muset dojíždět trénovat na jiné stadiony, nebo bude suchá příprava, což se se zimním sportem moc neslučuje. Myslím, že amatérské mančafty to nezabolí, ale ti, co mají rozehrané oficiální soutěže a jsou na nich závislé jiné mančafty, musí zápasy překládat," řekl ČTK Tomka.

Budějce takový krok nechystají

České Budějovice, kde hraje hokej extraligový HC Motor, zatím takový krok nechystají. Od ledna ale hrozí, že město bude platit za energie proti letošku až šestinásobek, řekl primátor Jiří Svoboda (ANO). Podle něj má město zafixovanou cenu elektrické energie. „Uvidíme, co bude po Novém roce. Máme vysoutěženého dodavatele, tedy nám nehrozí, že bychom byli bez elektřiny, jen je to otázka ceny. Podle prognóz to zatím vypadá, že budeme platit pět až šestkrát více než v letošním roce," řekl Svoboda..

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Český Krumlov

Štítky energie, sporty, Český Krumlov, hokej, náklady, Jiří Svoboda, KDU-ČSL, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlov zpozdí kvůli energii start sezony na stadionu, kluby musí odložit zápasy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.