Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Připravovat policejní nováčky je pro mě stále radost, říká policista Martin Hermann, vítěz ceny Policejní sportovec roku

PR článek

Usměvavého policistu kpt. Martina Hermanna jsme k rozhovoru zastihli na střelnici v Lišově, kde právě připravoval skupinu policejních nováčků. Být policejním instruktorem je pro něj každodenní radost už 26 let. Sport ho provází od dětství a práce je mu zároveň i koníčkem. Viceprezident Českého svazu Allkampf-Jitsu letos se svým týmem zazářil na Světových policejních a hasičských sportovních hrách v Rotterdamu.

Kolik let sloužíte u Policie ČR a kde?
Začínal jsem v roce 1992 u Městské policie v Krnově a po půl roce jsem přešel do Českých Budějovic. Od roku 1998 pak sloužím u policie státní, a to jako Instruktor služebních příprav Policie ČR.

K Policii ČR jsem přešel proto, že jsem již byl instruktor i u Městské policie a chtěl jsem dál dělat to, co mě baví, to znamená učit mladé začínající policisty a u státní policie jsou zkrátka pro činnost instruktora lepší podmínky.

A jak tedy dnes vypadá Váš běžný den?
Někdy se to liší, ale zpravidla začínáme se studenty v tělocvičně s výukou donucovacích prostředků a profesní sebeobrany, po obědě jedeme na střelnici, kde střílíme střelecká cvičení, které policista potom může využít ve službě. Pro začínající policisty máme různé kurzy na dlouhé i krátké zbraně. Provádíme cvičení zaměřená na taktiku, chování v rizikových situacích, komunikaci, nebo trénujeme například tzv. PIT manévr, kdy se jedná o nácvik manévru k zastavení vozidla. Je to taková pestrá činnost a tato práce mě dodnes baví i po 26 letech.

Školní policejní středisko v Lišově, kde pracuji, má především za úkol proškolování policistů, ať už stávajících nebo nových. Probíhají zde různé kurzy, instruktážně-metodická zaměstnání a pak také tzv. ZOPka, neboli Základní odborná příprava.  Jedná se o první kurz, který musí každý policista absolvovat, než jde následně do vzdělávacích zařízení v Brně nebo Jihlavě, případně Holešově.

Zároveň mají v rámci našeho areálu v Lišově zázemí také psovodi. Za zmínku určitě stojí i nová víceúčelová multifunkční budova, která je určena pro výcvik taktiky. Jedná se o opravdu rozsáhlý objekt, kde se dá nacvičovat práce v budově, na schodišti, ale také na lešení, nebo ve studnách, na lanovce, na střechách a dokonce je tam trenažer na nácvik slaňování z vrtulníku. Tato budova je zatím ve zkušebním provozu, ale už ji testovala například zásahová jednotka.

Co vás dnes stále motivuje a baví na Vaší práci u policie?
Moje práce je mým koníčkem. Prostě dělám to, co mě baví. Sportuji od dětství a od roku 1985 se věnuji bojovému umění, konkrétně karate. A to je samozřejmě úzce spojené s mou prací. Sebeobrana profesní i civilní je velmi úzce propojena, některé věci musím umět předvést, musím se na to stále připravovat a udržovat se v adekvátní kondici. Takže mě hlavně baví s policisty cvičit profesní sebeobranu a nácvik donucovacích prostředků, ale i střelbu.

Práce se začínajícími policisty je velmi zajímavá. Například dnes tady na střelnici mám skupinu sedmi začátečníků, už tedy proškolených z policejních vzdělávacích zařízení a jsou velice dobře vycvičeni, dobře nastřílí, mají dobré výsledky, jsou opravdu disciplinovaní. Myslím si, že to jsou plnohodnotní budoucí policisté.

Letos jste získal několik ocenění a sportovních úspěchů. Můžete nám o nich říct něco bližšího?
V rámci rezortu jsem získal ocenění Sportovec roku za Jihočeský kraj. Tato cena mi byla předána policejním ředitelem jihočeské policie brig. gen. Luďkem Procházkou a prvním náměstkem policejního prezidenta genmjr. Tomášem Lerchem v Jindřichově Hradci.

Byl jsem pak dále nominován i na celorepublikové kolo, které jsem také vyhrál a převzal jsem cenu v Praze, čehož si opravdu velmi vážím. Byla to velice pěkná kulturní akce v Betlémské kapli a předání zastřešoval policejní prezident genmjr. Martin Vondrášek a ministr vnitra Vít Rakušan.

Tuto cenu jsem dostal hlavně z důvodu, že jsme v loňském roce s kata týmem obsadili 2. místo na Mistrovství světa v karate VUKF v Rumunsku. Dále jsem získal 2. místo na Mistrovství ČR v karate kata jednotlivců a 2. místo za kata tým a dále také 2. místo na Mistrovství ČR v sebeobranném stylu Allkampf-Jitsu. Cena je tedy hlavně za mou sportovní činnost, ale byla tam zmíněna také má práce s policisty a jejich výcvik. Dále se věnuji i přípravě dětí a mládeže v základech sebeobrany. V podstatě tak vychováváme mladé sportovce, z nichž někteří potom třeba jdou v budoucnu i k policii.

Mým letošním velkým sportovním úspěchem byla v červenci účast s kolegy z kata týmu na Světových policejních a hasičských sportovních hrách, které se konaly v nizozemském Rotterdamu. Tam jsme vybojovali bronzovou medaili v disciplíně kata tým muži.

Jak se na povolání policisty mají fyzicky připravit případní noví uchazeči? Co dělá zájemcům největší potíže?
Zájemci se připravují především na fyzické testy – jde o běh na 1000 metrů, celomotorický test, kliky a člunkový běh. Při přijímacím řízení musí ze všech disciplín získat určitý počet bodů. Největší problém bývá s během na jeden kilometr, časově to stihnout v limitu 5:15 min. Ženy mívají občas problém s kliky. Ale pokud to natrénují a připraví se, pak to zvládnou během testů bez problému.

V současné době k nám na fyzické testy přichází většinou uchazeči, kteří už mají hotové přijímací psychotesty, což je pro nás lepší, protože na psychologických testech pohoří více uchazečů. A pokud pak úspěšně absolvují i fyzické testy a následně projdou veškerými zdravotními prohlídkami, tak pak už nebývá žádná větší překážka k tomu, aby byli přijati a nastoupili do výše zmiňované Základní odborné přípravy.

Pravidelně se podílíte na pořádání akce „Policistou na zkoušku“. O co se jedná a co to obnáší?
Jedná se vlastně o průběh zmiňovaných přijímacích fyzických testů, kdy si je může opravdu široká veřejnost přijít vyzkoušet nanečisto. Ať už jde o maturanty nebo i ještě před-maturanty, studenty, ale samozřejmě i zaměstnané. A pakliže je zájemce absolvuje úspěšně, dostane osvědčení s platností jeden rok a už má tímto jednu část přijímacích testů k PČR splněnou. Jedná se tedy o takový před-nábor. Bývají zde přítomni i naši policejní psychologové, takže je možnost vyzkoušet si i ukázku z psychotestů.

Zájemců bylo třeba loni opravdu hodně, na podzim se jich zúčastnilo 39 a z toho jich fyzické testy splnilo 33, což byla opravdu velká úspěšnost. Letos na jaře to bylo mnohem méně, zúčastnilo se jen 14 zájemců a jen 7 z nich splnilo. Možná šlo i o špatné načasování. Proto letos v říjnu, konkrétně ve středu 12. 10., chystáme tuto akci odpoledne, aby se mohli zúčastnit i pracující nebo studenti, kteří se nemohou tak snadno uvolnit v dopoledních hodinách.

Policie spustila v květnu novou náborovou kampaň s názvem „Práce 158x jinak“. Koho tedy jihočeská policie hledá?
Určitě potřebujeme doplnit policisty a policistky na všechny pozice, na všechna obvodní oddělení, dopravní oddělení nebo i na nové dálniční oddělení. Máme samozřejmě zájem i o odborníky a specialisty, například v oblasti genetiky, daktyloskopie, balistiky, nebo třeba také IT pracovníky. Takže pokud někdo má konkrétní odborné vzdělání, tak ho určitě policie také přivítá.

A na závěr, pokud někdo uvažuje o práci u policie, co byste mu vzkázal?
Samozřejmě aby se nebál a zkusil to. Potom aby se hlavně dobře připravil na zmíněné fyzické testy, aby znal, jaké má splnit limity a počty u jednotlivých cvičení. Ideálně aby si udělal sám takovou generálku a vyzkoušel si to všechno dopředu v jednom dni. A určitě by měl dorazit na fyzické testy zcela zdráv a ne třeba po nemoci nebo nějakém úrazu.

Potom je také dobré zjistit si, kam by chtěl jít zájemce případně sloužit, jaké má představy a kam chce směřovat. Aby dopředu trochu nahlédl do reálu, co tato práce obnáší a kam může být zařazen. Určitě je v případě zájmu dobré zkontaktovat naše personální pracovnice a ty zodpoví všechny praktické otázky.

Benefitem práce u PČR je samozřejmě především jistota zaměstnání a pravidelného platu. Člověk zde většinou najde dobrou partu, dobrý kolektiv. Největším benefitem pro nováčka je pak jistě náborový příspěvek, který je v současné době 75 000 Kč a po 15 letech služby náleží každému také výsluhový příspěvek. Určitě stojí za zmínku, že policie má opravdu dobré technické vybavení, auta, zbraně, kvalitní moderní výstroj i výzbroj.

A rozhodně to není jednotvárná práce, nudit se nebudete.


Pokud se chcete stát policistou nebo policistkou v Jihočeském kraji, vypište základní informace o sobě v kontaktním formuláři a poté se vám ozve policejní personalista. Nebo pro více informací navštivte policejní náborové stránky.

Kontaktní formulář pro zájemce o práci u Policie ČR

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky policie, policista, Policejní sportovec roku, fyzické testy, karate, Martin Hermann, Policie České republiky, střelnice, Lišov, Rotterdam, Česko, České Budějovice, Krnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Připravovat policejní nováčky je pro mě stále radost, říká policista Martin Hermann, vítěz ceny Policejní sportovec roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.