Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Budějcích otevřel týdenní stacionář pro dospělé s autismem. Poskytne zázemí osmi klientům

V Českých Budějovicích začala od září fungovat pobytová služba pro dospělé s autismem. Nový týdenní stacionář za 20 milionů korun bude využívat osm klientů, kteří budou mít k dispozici samostatně jednolůžkové pokoje se sociálním zázemím, hernu, jídelnu nebo zimní zahradu. Podle ředitelky Autis Centra Mileny Urbanové jde o první takovou službu v Česku.

Novou pobytovou službu v pátek slavnostně zahájili zástupci Autis Centra a města. Týdenní stacionář poskytne zázemí osmi klientům, kteří budou mít k dispozici jednolůžkové samostatné pokoje s vlastním sociálním zázemím. Kromě toho jsou tady také kanceláře personálu a terapeutů, herna, jídelna, kuchyně, společenská, denní a relaxační místnost nebo zimní zahrada. Starat se o ně bude 18 pracovníků, kteří budou pracovat na tři směny.

Podpora pro dospělé s autismem chybí

Podle ředitelky Autis Centra, které službu poskytuje, Mileny Urbanové jde o první takový počin v České republice. Zatímco síť podpory pro děti s autismem se podle odborníků daří rozšiřovat, pro dospělé lidi s autismem z velké části podpora chybí. „Dramatický je nedostatek pobytových služeb, jež by podporovaly samostatný život lidí s autismem. Autismus nezmizí, ani když vyrostete. Jsou lidé s autismem, kteří nikdy nebudou moci žít samostatně a vždy budou potřebovat nějakou míru podpory. Taková péče však musí být poskytovaná odborně, aby se minimalizovalo chování náročné na péči," uvedla Urbanová.

Pro pečující rodiny je pobytová služba často jediným řešením, jak předejít sociální izolaci a začlenit dospělého člověka s autismem do společnosti. Pro tyto lidi jsou podle Autis Centra vhodná menší zařízení komunitního typu s individuálně přizpůsobenou nabídkou služeb.

Podpora pozitivního chování

Mezi nové metody patří metoda Podpory pozitivního chování. Historicky první pobytová služba, v níž tuto metodu využijí, vznikla v budějovickém Autis Centru. „Ptáme se, co nám klient chce svým chováním sdělit, co jej do dané situace přivedlo a jaké smyslové podněty jej uklidňují a jaké naopak. Společnost se musí připravit na dospělé lidi s autismem. V mé psychoterapeutické praxi u stovek rodin denně vidím, jak dospělých lidí s autismem přibývá a společnost na ně není připravena. Autismus je neviditelná věc: když má takové dítě těžkou emoční chvíli na veřejnosti, máma je odsouzená k tomu (kritice), že špatně vychovala dítě," řekl psychoterapeut Přemysl Mikoláš, který pobytovou službu povede.

Metoda pomáhá zlepšit život dospělých s autismem. Urbanová uvedla, že když je péče respektující, dá se v určité míře snížit úzkost klienta a jeho chování náročné na péči zčásti eliminovat. Metoda klade podle Mikoláše důraz také na práci s rodinou autisty a personálem. „Základní hodnotou je bezpečí, vytváříme bezpečné prostředí," řekl Mikoláš.

Práce na vybudování týdenního stacionáře vyšly na 20 milionů korun a spolufinancovalo je město a dotace Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. „Služeb pro dospělé lidi s autismem je stále nedostatek a stacionář bude svým zaměřením jedním z prvních v regionu. Je skvělé, že pobytovou službu povede známý český psychoterapeut Přemysl Mikoláš, který zná a umí metodu Podpory pozitivního chování. Služba týdenního stacionáře je velmi poptávaná a uvidíme do budoucna, jak se nám podaří jeho kapacitu a služby dále rozšiřovat,“ řekl náměstek primátora Tomáš Chovanec (HOPB).

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město České Budějovice

Štítky České Budějovice, Autis centrum, autismus, Česko, dospělý člověk, rodina, Tomáš Chovanec, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích otevřel týdenní stacionář pro dospělé s autismem. Poskytne zázemí osmi klientům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.