Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Jihočeském kraji v prvním pololetí přibylo 255 obyvatel

V Jihočeském kraji přibylo v prvním pololetí 255 obyvatel. V regionu žilo k 30. červnu 637.302 lidí. Za nárůstem stojí stěhování obyvatel do kraje. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Na jihu Čech se za prvních šest měsíců roku narodilo 3069 dětí, z nichž více než polovina bylo v nesezdaných párech. V kraji pak v prvním pololetí zemřelo 3725 lidí, nejvíc jich bylo ve věkové kategorii 80 až 89 let. Stěhováním získal kraj 911 obyvatel, když se do něj přistěhovalo 3807 lidí a naopak 2896 se z něj odstěhovalo.

Na jihu Čech přibylo nejvíc obyvatel od ledna do konce června na Českobudějovicku, na tamním přírůstku se podílela hlavně migrace. Okres tak získal proti konci loňského roku o 244 obyvatel víc. Ve dvou ze sedmi jihočeských okresů obyvatelé ubyli. Nejvyšší pokles byl na Jindřichohradecku, kde se počet lidí snížil za první pololetí o 141. Na jihu Čech uzavřelo sňatek 1243 párů.

Počet obyvatel České republiky se v prvním pololetí letošního roku zvýšil o 9000 na 10,526 milionu. Více lidí zemřelo, než se narodilo, přírůstek tak zajistila výhradně zahraniční migrace. Údaj ale nezahrnuje ukrajinské občany, kterým Česko po napadení jejich země Ruskem udělilo dočasnou ochranu - podle údajů Cizineckého informačního systému jich na konci prvního pololetí bylo zhruba 373 tisíc.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Jihočeský kraj, počet obyvatel, Český statistický úřad, Česko, okres České Budějovice, Rusko, okres Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji v prvním pololetí přibylo 255 obyvatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.