Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na protestní jízdu jihočeských zemědělců se vydalo na tři desítky traktorů

Tři desítky traktorů a jiných zemědělských strojů dnes vyrazilo z Hosína na Českobudějovicku na protestní jízdu jihočeských zemědělců proti dotační politice. Účastníci chtějí upozornit například na problematiku chystaných environmentálních opatření nebo takzvanou redistributivní platbu, která podle nich poškodí větší zemědělce.

„Chceme klidnou formou upozornit na věci, které nám vadí. Ale zároveň chceme i poděkovat vládě za snahu pomoci zemědělským podnikům se zastropováním plateb za energie. Naším cílem není nijak narušovat dopravu v kraji nebo ji snad dokonce blokovat," uvedl jeden z mluvčích protestní jízdy Petr Pokorný.
Dodal, že kvůli tomu si zemědělci pro protestní jízdu vybrali méně frekventovanou vozovku z Hosína přes Ševětín do Dynína.

Environmentální opatření, systém redistributivní platby

Podle Pokorného mají zemědělci obavy z dalších environmentálních opatření, která by mohla snížit jejich produkci a konkurenci na trhu. Týká se to například tlaku na stálé zmenšování půdních zemědělských bloků. „Tím narůstají náklady na jejich obhospodařování. Může to vést k tomu, že někteří zemědělci výrazně omezí rostlinnou a živočišnou výrobu, a tím jen uvolníme prostor pro dovoz. Nechceme produkovat nadbytečné množství surovin, ať vypěstujeme a vyrobíme jen to, co sníme a spotřebujeme. Ale ať maximum toho pochází z Česka," řekl.

Pokorný doplnil, že zemědělcům vadí i systém redistributivní platby, kterou zemědělci dostávají na prvních 150 hektarů půdy. Podle něj výrazně zvýhodňuje podniky s rozlohou půdy do 150 hektarů. „Když to přeženu, tak se vyplatí jen pár desítek hektarů spásat skotem, než na větší ploše něco pěstovat a produkovat," uvedl.

Dnešní jízda zemědělců v řadě českých krajů je součástí jejich protestů během neformálního setkání ministrů zemědělství a rybolovu zemí EU proti dotační politice vlády a Evropské unie.

Protesty pořádají Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR, které od začátku roku kritizují změnu dotační politiky na období mezi lety 2023 až 2027. Vláda v lednu rozhodla o přesunu větší části peněz k menším farmářům. Svazy kritizují, že vláda bere peníze firmám, které vyrábějí většinu potravin v ČR.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zemědělský svaz ČR

Štítky ČR, EU, zemědělství, demonstrace, Jihočeský kraj, platba, politika, Petr Pokorný, Hosín, vláda, okres České Budějovice, Evropská unie, Česko, Zemědělský svaz České republiky, Agrární komora České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na protestní jízdu jihočeských zemědělců se vydalo na tři desítky traktorů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.