Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Příprava Slunečního ostrova jde podle plánu, tvrdí radnice. Opozice postup kritizuje

Sluneční ostrov. Projekt, který pár dní před volbami rozdmýchával emoce mezi budějckými zastupiteli. Podle vedení radnice se vše připravuje a jde podle plánu. Podle opozice na projektu nikdo nepracuje a ani nekomunikuje s Povodím Vltavy, jehož součinnost bude v realizaci ostrova nutná.

Na konci minulého týdne radnice informovala o tom, že bylo zahájeno výběrové řízení na zhotovitele projektové dokumentace Slunečního ostrova. Ten má představovat úplně novou relaxační zónu na pravém břehu Vltavy. Projekt je součástí strategické studie Město a voda.  

„Jako u všech staveb, i u této platí, že abychom mohli stavět, musíme mít nejdříve projektovou dokumentaci a stavební povolení. Proto po dohodě s atelierem A8000 město vyzvalo v září 2021 tento atelier, aby připravil podklady pro vypsání výběrového řízení na projektanta. Kompletní podklady jsme obdrželi v listopadu téhož roku a v únoru 2022 jsme obdrželi podklady pro stanovení předpokládané ceny prací,“ popsal první náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB). Vypsání veřejné zakázky na projektanta na začátku září podle něj posunulo celou akci dál.

Z tiskové zprávy zaslané městem na konci minulého týdne vyplývá, že do 12. října mohou zájemci podávat své nabídky, poté by mělo mít město vítězného zpracovatele, který má projekt připravit do 455 dní.

Projektům se nikdo nevěnuje, kritizuje opoziční ODS

Podle opoziční ODS jde ale celá příprava projektu pomalu. „To, že teprve po dvou letech vypisují výběrové řízení, ukazuje, že se těm projektům nikdo nevěnuje. Jihočechům utíká čas. Jestli odžijete velkou část života ve městě, kde vám pořád někdo něco slibuje nějaké projekty a roky utíkají, tak to moc nedává smysl,“ komentoval situaci na dotaz Budějcké Drbny jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Právě on se totiž v tomto týdnu na svém Facebooku opřel do vedení radnice, které podle něj nechává jen dělat studie a vizualizace, ale reálně na nich nepracuje. O projekt Slunečního ostrova se podle svých slov začal zajímat z toho důvodu, že úzce souvisí s dalším proměnou části Budějc, a sice areálem výstaviště. „Vznesl jsem dotaz v téhle době proto, že jsme tady měli premiéra a ministra zemědělství na výstavišti a konečně jsme se dobrali k tomu, že se shodujeme, že se má výstaviště otevřít. Tím pádem se potřebujeme dostat na druhou stranu řeky a potřebujeme vědět, v jaké fázi ta příprava je,“ řekl Kuba.

Podle radnice vše probíhá podle harmonogramu

Podle hnutí Občané pro Budějovice, které projekty kolem vody nejvíce prezentuje, jde ale vše podle plánu a kritika opozice je známkou nezájmu nebo neznalosti. „Hezké vizualizace, plané sliby? Tak se snaží před volbami opozice prezentovat strategické projekty města, ačkoliv většina z nich probíhá podle původního harmonogramu,“ reagovalo hnutí na svých sociálních sítích.

Kromě nečinnosti radnice hejtman Jihočeského kraje kritizoval také to, že ohledně projektu nikdo nekomunikoval s Povodím Vltavy, které má právo hospodařit s velkou částí pozemků, na kterých by měl ostrov vzniknout. „S Povodím Vltavy, bez kterého to nejde, nikdo dva roky nemluvil. Schválně si to přečtěte,“ napsal Kuba a přiložil text dopisu, ve kterém mu měl státní podnik sdělit, že se na přípravě projektu zatím nepodílí a ani o to nebyl požádán. „Stojím si za tou informací, kterou jsem dostal od pana ředitele, který je profesionál a my s ním dnes a denně řešíme nějaké problémy. Nemá jediný důvod k tomu, aby mi lhal,“ řekl Kuba redakci.

Podle náměstka Thomy ale město jednání s Povodím Vltavy absolvovalo. „Úplně nevím, proč bychom se o tom měli bavit s ředitelem Vltavy, když připravujeme vypsání výběrové řízení na projektanta projektové dokumentace, podle které se to má realizovat. Přípravu pro nás zajišťoval Atelier 8000, a tito architekti to pro nás řešili s lidmi, kteří mají na starost Vltavu v Českých Budějovicích. Ředitele budeme potřebovat v moment, kdy budeme mít hotový projekt a budeme se dohadovat o něm,“ okomentoval.  

Redakce Drbny se zeptala na vyjádření jak architektů z Atelieru 8000, tak i Povodí Vltavy. Ateliér se k celé situaci odmítl vyjádřit. Mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán uvedl, že státní podnik byl o projektu informováni na jedné z konferencí Lodě na Vltavské vodě v roce 2020. „Následně proběhla informativní schůzka zástupce města České Budějovice a tohoto ateliéru u ředitele našeho závodu v Českých Budějovicích. Na této schůzce byla podána informace o tom, že takový projekt existuje a že bude potřeba nějaká součinnost ze strany státního podniku. Zde končí veškeré naše informace o projektu „Sluneční ostrov“ a žádná spolupráce z naší strany nebyla vyžádána. Pozdější informace o projektu máme pouze z médií,“ napsal mluvčí.

Dodal, že pokud by měl být tento projekt skutečně zahájen, bude nezbytné státní podnik Povodí Vltavy oslovit. „Zejména ve vazbě na hydraulickou funkčnost připravovaných opatření a na majetkoprávní vypořádání celého projektu,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města České Budějovice

Štítky Sluneční ostrov, Město a voda, České Budějovice, HOPB, Juraj Thoma, ODS, Martin Kuba, Atelier 8000, projekt, radnice, Povodí Vltavy (státní podnik), výběrové řízení, Vltava, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příprava Slunečního ostrova jde podle plánu, tvrdí radnice. Opozice postup kritizuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.