Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Fotovoltaická střecha? Střešní krytina, která vyrábí elektřinu

PR článek

Solární panely na střechách jsou hitem posledních let. Naprostou novinkou je v tomto směru fotovoltaická střecha, která umožňuje výrobu elektřiny ze slunce bez nutnosti instalace klasických panelů. Obsahuje totiž malé moduly, které se umístí mezi střešní krytinu. Nekazí tak vzhled střechy a není ani nutné na ni instalovat nosné konstrukce, které jsou potřeba k běžným střešním fotovoltaikám.

Fotovoltaická střecha patří v České republice stále mezi novinky. Ve světě už se ale jedná o poměrně běžné řešení. Díky integraci fotovoltaických modulů mezi běžné střešní tašky nabízí zachování kompaktnosti a celistvosti střechy bez nutnosti instalace nosných konstrukcí.

„Když si vezmete, že člověk dá za střešní krytinu půl až tři čtvrtě milionu korun, nechce ji samozřejmě hyzdit nadstřešními panely. Za panely naopak ušetří, respektive za zádržný systém nadstřešních panelů. A zároveň ušetří za tašky, které tam nedá, protože naše fotovoltaické moduly střešní krytinu nahrazují,“ vysvětluje Daniel Frejvald, produktový manažer společnosti Wienerberger, která s projektem v Česku přišla.

Fotovoltaická střecha by navíc mohla do budoucnosti umožnit využívat energii ze slunce i budovám, kde je instalace solárních panelů problematická kvůli památkové ochraně. Instalované moduly nijak nenaruší plášť, a navíc ani nemusí být černé. Jejich výrobce totiž chystá i variantu barvy, která je velmi podobná střešní krytině.

V čem je projekt výjimečný?
Přináší inovativní řešení solárního modulu jako střešní krytiny.
Odpadá nutnost instalace nosných konstrukcí pro solární panely.
Zpřístupňuje solární technologie také pro historické objekty.
Jde o dobře škálovatelné řešení – solární moduly lépe využijí dostupnou plochu střechy.

I přesto, že je v Česku projekt na začátku, poptávka už je. „Zatím máme poptávky od vlastníků starších mlýnů, u kterých nechtějí kazit jejich estetický vzhled tím, že na jejich střechu umístí nadstřešní fotovoltaiku. A mají také dostatečný prostor pro integrované moduly,“ prozradil Frejvald.

Velkým přínosem fotovoltaické střechy je rozšíření možností solárních technologií směrem k lidem, kteří je budou moct využívat na svých domovech. Díky tomu získají větší energetickou nezávislost.

Projekt je součástí soutěže E.ON Energy Globe, která oceňuje projekty, které šetří energii, chrání přírodu a inspirují. Do finále se letos dostalo šest projektů. Hlasovat pro ně můžete až do konce září.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky fotovoltaická střecha, solární střešní panely, energetika, E.On Energy Globe, střecha, střešní krytina, instalace, Česko, Wienerberger, E.ON

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotovoltaická střecha? Střešní krytina, která vyrábí elektřinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.