Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VOLBY 2022: Odvoleno, radoval se Okamura. Omylem dal hlas TOP 09

„Odvoleno! Co vy?“ radoval se v pátek před půl čtvrtou odpoledne na svém facebookovém profilu šéf SPD Tomio Okamura. Jaké však bylo jeho překvapení, když zjistil, že původně neplatný hlas, který chtěl odevzdat, připadne jeho rivalovi Jiřímu Růžičkovi z TOP 09. Po tom, co mu na mítinku v Praze žena hodila do obličeje štrúdl, je to pro Okamuru další facka letošních voleb.

„Nechtěl by se odstěhovat někam jinam?“

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura šel svou občanskou povinnost splnit v Praze 6 hned v pátek dvacet minut po druhé hodině odpolední. Ve volební místnosti ho lidé nevítali zrovna potleskem ve stoje. Někteří z voličů, kteří své hlasy do uren hodili chvíli před Okamurou, vyjadřovali výhrady k množství novinářů, kteří se na místě nacházeli.

„Nechtěl by se (Okamura) odstěhovat někam jinam?" položila řečnickou otázku jedna z hlasujících žen.

„Škrtl jsem jeho volební lístek a ještě jsem ho natrhl“

Po odevzdání hlasu v komunálních volbách Okamura zopakoval, že volby budou referendem o vládě a vysvětlil, že svůj nesouhlas s vládní politikou vyjádřil znehodnocením volebního lístku. V jeho obvodu v senátních volbách totiž nekandidoval nikdo za SPD.

„Škrtl jsem jeho volební lístek a ještě jsem ho natrhl. Voleb jsem se tímto zúčastnil, vždycky jsem pro to, abychom k volbám chodili. Můj hlas tak bude započítán mezi odevzdané, tímto jsem však vyjádřil svůj nesouhlas a zároveň snížil procentní výsledek panu Růžičkovi, protože absolutně nesouhlasím s politikou TOP 09 a vládní koalice,“ řekl pro ČTK Tomio Okamura.

„Děkujeme srdečně panu Okamurovi za hlas“

Volební zákon však hovoří tak, že volební lístek je neplatný, pokud není na předepsaném tiskopise, je přetržený, nebo není vložený do úřední obálky. Poškozený nebo přeložený lístek však platný je, pokud jsou z něj patrné potřebné údaje, a tak by Okamurův hlas měl připadnout TOP 09.

Právě s odkazem na ustanovení volebního zákona uvedla TOP 09, že Okamurův lístek s Růžičkovým jménem je platný. „Děkujeme srdečně panu Okamurovi za hlas," napsala strana vpodvečer na twitteru.

„Vysoká škola života - obor volby“

„Vysoká škola života - obor volby. Pane Okamuro, děkujeme!“ napsala na svůj facebookový profil v reakci na Okamurovo jednání předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Platnost hlasovacího lístku Tomia Okamury však bude nakonec posuzovat přímo okrsková volební komise. Celkové výsledky senátních voleb by mohly být známy do sobotního večera, kompletní výsledky komunálních voleb pravděpodobně v neděli nad ránem.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Tomia Okamury

Štítky volby, 2022, Tomio Okamura, TOP 09, SPD, Praha, Jiří Růžička, Svoboda a přímá demokracie, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Markéta Pekarová Adamová, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Odvoleno, radoval se Okamura. Omylem dal hlas TOP 09  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.