Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj zpevnil skálu u Českého Krumlova, od října projedou řidiči bez omezení

Práce na zpevnění nestabilní skály u silnice II/160 mezi Českým Krumlovem a Větřním skončí 30. září. Od 1. října tak projedou řidiči úsekem bez omezení. Nejtěžší bylo ukotvit skalní bloky a dát na ně ocelové sítě. Práce začaly v březnu, náklady byly 38 milionů korun. Firma odstranila části, které by mohly ohrozit provoz na silnici. Podle expertů bylo vysoké riziko, že se skála zřítí ze svahů v několika úsecích přímo nad vozovkou.

„Nejtěžší bylo ukotvit skalní bloky a instalovat ocelové sítě na skalní svahy. Mají plochu 4700 metrů čtverečních. Při pracích se ukázalo, že skála je mnohem pevnější, než se předpokládalo. Dodavatel projevil velkou zručnost, že si dokázal poradit. Že jsou jistící prvky na skále potřebné, se nečekaně ukázalo už při instalaci. Ochranný, dva metry vysoký plot pravděpodobně zachránil život pánovi, který uklouzl, když trhal ostružiny v horní části svahu a sjel úžlabím dolů. Právě ten plot mu zachránil život, protože zabránil tomu, aby pán dopadl až na vozovku," řekl náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS).

Kraj již loni rozhodl, že nestabilní skálu zpevní. Skalní svah je dlouhý 480 metrů, vysoký až 60 metrů, se sklonem od 50 do 75 stupňů. Skála je hned za Českým Krumlovem. Dělníci odstranili náletové dřeviny, nestabilní kusy skály, očistili svah. Pak její části potáhli ocelovými sítěmi, umístili i bariéry a ochranné ploty. Silnici II/160 hodně využívají v letních měsících z velké části rekreanti, kteří jedou sjíždět Vltavu.

Skály se v Českém Krumlově zpevňovaly několikrát. V roce 2018 nechaly Lesy ČR odtěžit 1500 tun zvětralé horniny z Barevné skály, aby byla stabilní. Práce stály deset milionů korun, vodáci nemohli zhruba dva měsíce sjíždět propust pod skálou.

V roce 2011 skončila v Českém Krumlově sanace skály Pod Kamenem za 150 milionů korun. Dopravní omezení na silnici I/39 trvala tři roky. Kus skály se tehdy zřítil na vozovku. O sanaci skály usilovalo město několik let. V Českém Krumlově se dříve stabilizovaly i skály Sv. Duch, skála v Rybářské ulici i Havraní skála.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Český Krumlov

Štítky ČR, silnice, správa, příroda, Český Krumlov, skála, svah, Větřní, Tomáš Hajdušek, ODS, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zpevnil skálu u Českého Krumlova, od října projedou řidiči bez omezení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.