Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský kraj zastavil firmě provozující úzkokolejku platby za vlaky

Jihočeský kraj pozastavil firmě Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) platby za provoz vlaků na úzkokolejce. Kraj je nebude vyplácet do doby, než soud určí firmě, která na sebe podala insolvenční návrh, insolvenčního správce. JHMD uvedly, že peníze od Jihočeského kraje jsou zásadní pro to, aby vyplatily mzdy zaměstnancům a zajistily provozní financování.

„Jihočeský kraj informoval, že v souvislosti se zahájením insolvenčního řízení pozastavuje až do doby ustanovení insolvenčního správce veškeré úhrady svých závazků vůči dlužníkovi (JHMD). Právě finanční prostředky od Jihočeského kraje tvoří klíčovou příjmovou složku dlužníka, která je zcela nezbytná pro zajištění jeho provozního financování. V současné chvíli jsou pak uvedené finanční prostředky zcela zásadní zejména ve vztahu k pokud možno bezodkladné výplatě mezd zaměstnanců," uvedla firma v rejstříku. Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) vlastní a provozují úzkokolejky z Jindřichova Hradce do Obrataně a do Nové Bystřice. Provoz na novobystřické trati začal 1. listopadu 1897. 

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) řekl, že pozice JHMD nebyla v dopravní obsluze kraje klíčová, spíš turistická. Zajistit dopravu v tamní oblasti není podle něj problém. „Určitě bychom to vyřešili. Museli bychom využít autobusovou dopravu, ten návrh je připraven," řekl Kuba.

Krajský soud v Českých Budějovicích zahájil 7. září s firmou JHMD insolvenční řízení. Firma měla ke konci června 140 věřitelů, dlužila 160,7 milionu korun. Na splácení nemá a argumentuje tím, že jí Kraj Vysočina nedostatečně kompenzuje prokazatelnou ztrátu a nehradí odpisy za vozidla. Banka Raiffeisenbank, jíž musí firma předčasně splatit provozní a investiční úvěry, uplatnila pohledávky za víc než 56 milionů korun, finanční úřad pro Jihočeský kraj přes čtyři miliony.

Spor s Krajem Vysočina

Kraj Vysočina, s nímž je firma JHMD ve sporu, teď platil firmě za provoz vlaků do takzvané soudní úschovy. „Jakmile bude znám insolvenční správce, půjdou platby směrem k němu,“ uvedla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Zaměstnanci, kterých má firma asi 80, nedostali v září výplatu. 

Zaměstnanci firmy JHMD, jež provozuje úzkokolejku, nedostali výplatu

Zaměstnanci firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která na sebe podala insolvenční návrh, nedostali v září výplatu. Kraj Vysočina odmítl nárok firmy na uhrazení kompenzací, místo žádaných 108 milionů korun je ochoten zaplatit 5,5 milionu....

Nárok firmy na uhrazení kompenzací Kraj Vysočina odmítl. Místo žádaných 108 milionů korun je ochoten zaplatit na dodatcích ke smlouvě asi 5,5 milionu. Informace, jež firma JHMD uvedla v insolvenčním rejstříku, označil hejtman Vítězslav Schrek (ODS) za zkreslené, lživé, hrubě zavádějící a poškozující dobré jméno kraje. Podle něj kraj své závazky plní. Firma nemá od roku 2018 uzavřený potřebný dodatek smlouvy s Krajem Vysočina. Firma na Kraj Vysočina podala žaloby. Podle Schreka postupuje kraj Vysočina vůči JHMD podle smlouvy.

Firma má reorganizační plán, který přijala nadpoloviční většina věřitelů, řekl 7. září předseda správní rady JHMD Boris Čajánek. Podle přijatého plánu se počítá s tím, že se podaří narovnat vztahy s Krajem Vysočina, bude možné prodat část majetku, dočasně odložit splatnost pohledávek, popřípadě zvýšit základní kapitál a vydat nové akcie. Soudkyně Pavlína Glaser Hrůzová ale uvedla, že se firmě zřejmě nepovede od Kraje Vysočina žádaných zhruba 108 milionů korun získat.

Firma žádá soud, aby co nejdříve rozhodl o úpadku a reorganizaci. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Soudkyně Glaser Hrůzová řekla, že se bude snažit rozhodnout co nejdříve. Čeká ještě na vyjádření Drážního úřadu.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jindřichohradecké místní dráhy

Štítky ČR, železnice, insolvence, firmy, Jindřichův Hradec, Jihočeský kraj, Jindřichohradecké místní dráhy, platba, Kraj Vysočina, Martin Kuba, ODS, Vítězslav Schrek, Drážní úřad, Raiffeisenbank

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj zastavil firmě provozující úzkokolejku platby za vlaky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.