Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lokality, na nichž na jihu Čech roste ohrožený hořeček mnohotvarý, se zvětšují

Lokality, na nichž na jihu Čech roste ohrožený hořeček mnohotvarý, se zvětšují. Za nárůstem výskytu stojí dobré počasí a také nová technologie úpravy míst. Vyplývá to ze zprávy projektu CZ-SK South LIFE, který se sledováním a rozšiřováním hořečku zabývá. Modrofialově kvetoucí rostlina se vyskytuje na 70 lokalitách v České republice, ale jen na části z nich kvete.

„Populace hořečku reaguje svojí početností zejména na optimální obhospodařování a dále na průběh počasí ve vegetační sezoně. Negativně se projevují srážkové deficity, zejména jsou-li dlouhodobější v období od dubna do září,“ uvedl přírodovědec Jiří Brabec. Dodal, že množství srážek bylo nízké především v letech 2015 až 2019. Rostliny tak teprve v letech 2020 a 2021 po dlouhé době měly možnost opětovně růst.

Přínosem pro navýšení výskytu je také návrat k tradičním způsobům hospodaření. Louky, na nichž hořeček roste, proto přírodovědci doporučují například obdělávat sečením kosou.

Kromě toho je třeba z místa odstranit zastaralou biomasu nebo mech, k čemuž zástupci projektu CZ-SK South LIFE začali využívat speciální kartáče. „Velmi dobře simulují vertikutační hrábě a velmi kvalitně vyčešou z porostu mechorosty a stařinu. Vytvářejí tak prostor pro klíčení a růst hořečků,“ řekl Brabec. Na některých místech roste podle něj až tisíce květin. Její množství v Česku tvoří až polovinu celosvětového výskytu.

Kriticky ohrožený hořeček začal z přírody mizet ve 20. století. Úbytek souvisel s tím, že se začaly vytrácet tradiční způsoby zemědělství. Hořeček se přestal v přírodě objevovat hlavně potom, kdy se přestaly kosit louky a nevyužívaly se ani jako pastviny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Filippov

Štítky ČR, příroda, Jihočeský, hořeček, Česko, Jiří Brabec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lokality, na nichž na jihu Čech roste ohrožený hořeček mnohotvarý, se zvětšují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.