Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

České Provence. Blahodárné účinky levandulí poznávají tisíce návštěvníků areálu kousek za Prahou

Unikátní projekt, který nemá v českých podmínkách obdoby. Tak by se bez nadsázky dalo popsat Levandulové údolí v Chodouni na okraji Zdic. Helena Neumannová tam společně se svými kolegy vyrábí BIO produkty z této tradiční byliny. Každý si teď navíc může jednu z padesáti tisíc rostlin adoptovat a pomoci tak v našich podmínkách ojedinělému projektu.

„Samotný nápad Levandulového údolí byl úplně jednoduchý. Jezdili jsme na Farmářské slavnosti s panem Stehlíkem, který je prezident Asociace soukromých zemědělců a protože on je zároveň starostou Chodouně, tak když viděl, jak neuvěřitelně umíme pracovat s dospělými, tak nám nabídl své pole v Chodouni. To nám prodal, hlavně abychom tam pokračovali s bylinami. A tak to začalo,“ říká samotná zakladatelka Levandulového údolí Helena Neumannová. Ta zároveň přiznává, že v začátcích vlastně úplně nevěděla, do čeho jde.

„V roce 2014, když jsme začínali, celý svět znal levanduli pouze z Provence. První políčka vznikala v Bulharsku a stejně tak my jsme v Česku vysadili první pole. Od začátku bylo v plánu do toho jít s určitou noblesou a proto jsme vysadili 50 tisíc malých třícentimetrových levandulek, které jsme sháněli v Německu, protože to tady nebylo. Sem do zahradnictví se dostává především hybrid levadín, který je použitelný například proti hmyzu, molům a je to vynikající vůně do pracích prášků. Rozhodně není vhodný pro vnitřní užití a nedej bože léčení,“ vzpomíná majitelka Levandulového údolí. Právě rozsáhlý areál ve Středočeském kraji se jako první na světě stal producentem levandulové BIO výživy. „Začali jsme s BIO nápoji a tyčinkami. Nebylo to ale jednoduchý začátek,“ doplnila Neumannová.

Nelehká práce a nesmyslná nařízení

Pracovat s BIO bylinou je nekonečný boj s přirozenými věcmi, jako jsou plísně, mikroby a další věci. Většině BIO producentů podle majitelky levandulového pole také škodí někdy až nesmyslné regule Evropské unie. „Proto jsme také od začátku spolupracovali s lidmi z Vysoké školy chemicko-technologické. Jejich tým nás neskutečně namotivoval, abychom šli dál. V té době jsme viděli také neuvěřitelné výsledky. Například po vypití harmonizované vody. Dnes máme největší výsledky především u lidí, kteří jsou duševně a psychicky vyčerpáni,“ dodala Helena Neumannová. Ta na veškerém výzkumu účinků spolupracuje s odborníky a ne „šarlatány“. „Záleží nám na tom, abychom spolupracovali pouze s vědci a lékaři, také naturopety a sestrami, kteří jsou odborně vzdělaní co se týče lidského organismu, duše a mysli. Chci spojit pár lidí, kteří jdou stejnou cestou a chci vrátit věhlas tomuto oboru v Česku,“ shrnula ambice Levandulového údolí.

Podle Neumannové se k účinkům levandule vrací čím dál více lidí. „Dneska se zaplať pánbůh k levanduli lékařské, která tady byla před desátým stoletím před naším letopočtem, tak se k ní vrací velké množství českých rodin. A nejen českých, také Slováci, se kterými spolupracujeme, Bulhaři, Maďaři i Chorvaté. Zjišťují, že je levandule nejen královnou bylin, ale v dnešní šílené době také čistým přírodním antidepresivem. To je to nejcennější,“ vypichuje Neumannová.

Češi by podle ní na jednu stranu chtěli mluvit o tom, jak žijí zdravě, hýbou se a pracují se svojí hlavou. „Máme tady ale většinu populace, která je bohužel zvyklá dřít a přemýšlet tak, že když si platí zdravotní pojištění, tak že je lékař vyléčí a dá jim zdraví v pilulce, kterou budou poctivě polykat. To se ukazuje, že není pravda a že podobným způsobem přemýšlení jsme vážně pozadu,“ popisuje provozovatelka Levandulového údolí.

Celý areál za roky provozu doznal podstatných změn. „Posunuli jsme se mnohem dál právě v tom, že máme krásné kazuistiky od lidí, kterým jsme pomohli. Proto jsme se rozhodli, že vyslyšíme jejich přání a začneme budovat ekologický areál, kde máme domečky, kde pracujeme s různými terapiemi. Dneska k nám můžete přijet na masáže, nádherné snídaně, obědy a večeře, které jsou vždy v daný den. Jsou vždy zdravé, z volných chovů a farem kolem nás. Rovněž z BIO zahrad a BIO sadů. Chceme, aby se u nás každý pobavil, proto máme interaktivní hry pro dospělé i děti. Máme i aromaterapeutický domeček nebo skvělou kolegyni, která léčí tancem. Je to tedy široká škála věcí, které u nás najdete,“ říká Neumannová.

Adopce jako forma podpory

S heslem DRBNA vyplněným v poznámce objednávky budete mít v příštím roce jedno privilegium adoptivního rodiče navíc. Více informací obdržíte po adopci přímo z Levandulového údolí. 

Součástí celého příběhu, který se jmenuje Levandulové údolí, teď může být každý. Na ploše šesti a půl hektaru vápencových moří je vysázeno padesát tisíc levandulí, které si může každý adoptovat. Pomyslné rodičovství jedné byliny vyjde na tisíc korun. „Nikdy jsme si moc neuměli říkat o pomoc, protože jsme zvyklí pomáhat. Nápad vzešel při jednání s Vysokou školou chemicko-technologickou, kdy lidi, kteří moc dobře vědí, jak jsou finančně náročné všechny výzkumy téhle byliny řekli, proč nenabídneme těch 50 tisíc BIO levandulí k adopci a nevybereme peníze na to, abychom se skutečně do toho světa dostali a vrátili skvělé jméno tomuto oboru v Česku. Nám se ten nápad zalíbil. Už dříve jsme řekli, že nebudeme chtít tisícikoruny za to, že se levandule bude jmenovat podle vás nebo vašeho dítěte. Proto nabízíme v rámci adopce krásný prožitek v podobě snídaně s aromaterapií. Navíc chceme, abychom vytvořili takovou rodinu, která bude mít doživotní výhody v levandulovém údolí. Pokud se nám to skutečně podaří a společně vytvoříme celostní lázně, tak věřím, že zazáříme nejen u nás, ale také ve světovém měřítku s takovým originálním nápadem,“ zavřela Neumannová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Levandulové údolí

Štítky Zdice, Levandulové údolí, levandule, BIO, byliny, údolí, Provence, bylina, Praha, Chodouň, Česko, Evropská unie, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Provence. Blahodárné účinky levandulí poznávají tisíce návštěvníků areálu kousek za Prahou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.