Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Boršov zrušil poplatky na trzích, Český Krumlov je sníží. Zájem trhovců klesá

Jihočeská obec Boršov nad Vltavou zrušila kvůli energetické krizi, zdražování a klesajícímu zájmu lidí poplatky za pronájem stánků na trzích. Český Krumlov poplatky stánkařů na adventním trhu snížil, Tábor nechá cenu pro stánkaře na adventním trhu na Žižkově náměstí stejnou jako loni, 300 korun na víkend. Na českobudějovickém adventním trhu na náměstí Přemysla Otakara II. zaplatí letos prodejci za pronájem stánku za celý advent až 70 tisíc korun bez DPH. Je to asi o čtvrtinu méně než na podobně velkém trhu v Praze.

Boršov nad Vltavou

Na havelském trhu v Boršově bývalo kolem 20 prodejců. V září obec trh zrušila, protože se přihlásilo jen šest trhovců, jejich počet ale klesal už déle. Když teď Boršov oznámil, že ruší poplatky, hned druhý den se všechna prodejní místa obsadila. Dosud platil trhovec sto korun za pronájem místa, další stokorunu, když si od obce pronajal stánek, a padesátikorunu, pokud potřeboval elektřinu nebo vodu.

„Mimořádná doba vyžaduje mimořádný přístup. Navzdory zastropování cen energií, celému pralesu cílených pomocí, se vytrácí důvěra v zítřek, což se projevuje ve všech stránkách našeho bytí. Naše trhy v dubové aleji již nejsou tím, čím bývaly, bohužel podobná situace je na trzích v širém našem okolí. Posledního půlroku začaly ubývat počty trhovců a lidé nenakupují. To bylo zlomové, trhy začaly skomírat. Tak jsem se rozhodl, že zrušíme všechny poplatky. Trh není od toho, abychom na něm vydělávali, spíš jde o to, aby se lidé setkali," řekl starosta Jan Zeman (Pro Boršov). Na adventním trhu tam prodejci neplatili nic již dříve.

Český Krumlov

V Českém Krumlově zajišťuje adventní trh Sdružení cestovního ruchu. Letos snížilo ve srovnání s dobou před covidem ceny za negastronomické stánky asi o polovinu, o třetinu pak pro stánky s jídlem a pitím. Prodejci u stánků, kde nebude gastro, zaplatí za 33 dní trhů jednotky tisíc korun.

„Zlevňovali jsme, protože Český Krumlov je závislý na turistech a neočekáváme takovou návštěvnost jako před covidem. Trhovci určitě budou mít menší tržby, proto jsme snížili ceny za pronájem tak, aby tu chtěli být a mohl se adventní trh vůbec uskutečnit," řekl David Kopenec ze Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov. Míní, že klesne i koupěschopnost obyvatel. Pro sdružení je důležité udržet tradici. „Pro všechny je to nejistý obchod. Není takový zájem (stánkařů), jako byl před covidem, trhovci mají prostě strach," řekl Kopenec.

České Budějovice

Na největších adventních trzích v kraji, v Českých Budějovicích, se ceny za pronájem stánku na celé období adventu pohybují od 50 tisíc do 70 tisíc korun bez DPH. ČTK to řekli někteří stánkaři. Zda je cena meziročně stejná, nižší nebo vyšší, pořadatelé nesdělili. Oproti cenám na podobně velkých pražských adventních trzích je horní sazba na budějovickém adventu včetně DPH, tedy 84 700 korun, zhruba o čtvrtinu nižší. Na vánočním farmářském trhu, který bude u pěší zóny na Andělu, zaplatí stánkařka, kterou oslovila ČTK, i s daní 112 530 korun.

Tábor

V Táboře vybírají od stánkařů na adventním trhu na Žižkově náměstí 300 korun za víkend a stánek. Poplatek proti loňsku nezmění. „Cena nám přijde symbolická, naopak jsme ještě před covidem uvažovali o zdražení poplatku. Letos ho však necháme stejný," sdělila vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu Radka Šimková.

Dalších asi šest stánků staví město v posledních letech na náměstí TGM před zemědělskou školou. Trhy jsou tam celý advent a radnice od stánkařů nevybírá nic. „Jsme rádi, když se nám tam někdo přihlásí. Bývají tam nízké tržby. Několik stánků na náměstí TGM bereme jako předvánoční kulisu na obchodní třídě Tábora," uvedla Šimková.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Český Krumlov

Štítky správa, trh, zábava, Vánoce, Jihočeský kraj, poplatek, Český Krumlov, Boršov, Boršov nad Vltavou, advent, Praha, COVID-19, Žižkov, cestovní ruch, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boršov zrušil poplatky na trzích, Český Krumlov je sníží. Zájem trhovců klesá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.