Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Teplárna spustila fotovoltaickou elektrárnu. Investice přesáhla šest milionu korun

Necelých 600 solárních panelů umístila českobudějovická teplárna nově na své provozní budovy. Podle předpokladů teplárny vyrobí panely ročně zhruba 220 Megawatthodin. Jejich nákup a instalace vyšlo na 6,4 milionu korun, necelou polovinu získala teplárna z dotace.

Instalace solárních panelů na provozní budovy teplárny v Novohradské ulici proběhla už na začátku října. Celkem jich sem teplárna umístila 593. „Celé zařízení jsme postupně zprovoznili od 4. října a tak nám při testování přišlo vhod i tereziánské babí léto s dostatkem slunečního svitu,“ říká Martin Žahourek z představenstva městské firmy. 

Vyrobenou elektřinu využívá teplárna například při pohonu oběhových čerpadel horkovodní sítě. „Jde o náš první solární projekt, který potvrzuje trend k využívání obnovitelných zdrojů. Bereme ho jako ověřovací, který zároveň tvoří vhodný doplněk naší stabilní výroby energií. Další solární zdroje zamýšlíme vybudovat například na střechách připravovaného ZEVO Vráto a na zrekultivovaném odkališti Hodějovice. Vždy klademe důraz na to, aby se nemusela zabírat zemědělská či jinak využitelná půda,“ dodal Žahourek.

Práce na horkovodu pokračují. První dodávky tepla by měly být do konce příštího roku

Práce na stavbě horkovodu, který má do Českých Budějovic dodávat teplo z Jaderné elektrárny Temelín, pokračují . Z projektu, který má tříleté zpoždění, je hotovo 20 kilometrů. Další dva jsou rozpracovány. První teplo by mělo do města z Temelína...

Energie ze slunce by měla pro teplárnu do budoucna doplnit další bezemisní zdroje energie. Těmi hlavními bude ale budovaný horkovod z Temelína nebo plánovaná spalovna ZEVO, která bude ve Vrátě. Obnovitelné a bezemisní zdroje energií jsou součástí dlouhodobé koncepce udržitelného rozvoje českobudějovické teplárny, zahrnuté do předloni přijaté Strategie pro zelené město.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Teplárna České Budějovice

Štítky teplárna, fotovoltaika, fotovoltaická elektrárna, slunce, energie, Vráto, Hodějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárna spustila fotovoltaickou elektrárnu. Investice přesáhla šest milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.