Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po patnácti letech dobrovolnictví přišlo ocenění. Vladislav Štrejn získal Cenu Charity

Vladislav Štrejn z Budějc se stal jedním z devíti oceněných, kteří si v pátek v Katedrále svatého Víta na Pražském hradě převzali letošní Cenu Charity. Ocenění je uznáním za jeho dlouholetou dobrovolnickou práci pro tuto organizaci. Za klienty chodil patnáct let.

Vladislava Štrejna přivedla v roce 2007 k dobrovolnictví jeho manželka, která mimo jiné stála u vzniku dobrovolnické skupiny při Diecézní charitě. Od té doby pomáhal především seniorům v Centru sociálních služeb Staroměstská v Českých Budějovicích. „Poznal jsem lidi v jejich složitých a mnohdy obtížných situacích, poznal jsem některé jejich životní příběhy. Mohl jsem s nimi trávit část svého času a tento prožitek mě obohacoval o poznání, kam možná jdu a co mě čeká,“ popisuje Vladislav Štrejn. Jeho práce spočívala především v tom, že si s lidmi povídal, naslouchal jejich příběhům, předčítal z knih nebo s nimi například hrál společenské hry. V některých případech pro ně dokonce společně s manželkou připravoval i komponované hudební večery.

Před pandemií covidu odpracoval v centru běžně Vladislav Štrejn i 150 hodin ročně. Avšak poté, co letos v lednu zemřel jeden z klientů, který se stal i jeho přítelem, svou dobrovolnickou činnost po patnácti letech přerušil. I tak je jedním z rekordmanů v délce spolupráce s Dobrovolnickým centrem. „Pan Štrejn byl jedním z prvních, ne-li úplně první akreditovaný dobrovolník našeho centra. V posledních pěti letech tady nebyl žádný jiný dobrovolník, který by s námi a s klienty spolupracoval tak dlouho. Rádi bychom mu tímto srdečně podkovali,“ zmiňuje koordinátorka Dobrovolnického centra Barbora Fišerová Pegleyová.

Cena Charity ČR se udílí pravidelně každý rok na podzim již od roku 2008 a je poděkováním a vyjádřením uznání za obětavou práci pracovníků, dobrovolníků ale i podporovatelů Charity. O své letošní nominaci se Vladislav Štrejn dozvěděl jen několik dnů před slavnostním ceremoniálem, který se tradičně odehrává v Katedrále svatého Víta v Praze a předchází mu mše svatá. „Vím, že je mnoho náročnějších dobrovolnických činností. Nicméně děkuji Bohu, protože v mé osobě ocenil řadu dalších, kteří se angažovali a trpělivě sloužili potřebným více než já,“ zmiňuje.

„Nesmírně si práce pana Štrejna a všech našich dobrovolníků vážíme, bez nich by Diecézní charita zdaleka nemohla plnit své poslání v takové míře, jak nám to umožňuje teď. Přeji mu pevné zdraví a mnoho úspěchů v dalších letech,“ přidává poděkování ředitel Diecézní charity Jiří Kohout.

Dobrovolnické centrum Diecézní charity v Českých Budějovicích čítalo v minulém roce celkem 153 dobrovolníků zapojených v programech a dalších 23 na jednorázové akce. Dohromady za rok odpracovali přes deset tisíc hodin a pomohli 515 klientům. V letošním roce byla nejnáročnější obsluha Krajského asistenčního centra pro uprchlíky na letišti v Plané u Českých Budějovic, kde dobrovolníci odpracovali téměř tři tisíce hodin za dva měsíce provozu tohoto zařízení.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Charita ČB

Štítky charita, dobrovolník, dobrovolnictví, pomoc, senior, klient, Česko, České Budějovice, Katedrála svatého Víta, Pražský hrad, Staroměstská, Jiří Kohout, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po patnácti letech dobrovolnictví přišlo ocenění. Vladislav Štrejn získal Cenu Charity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.