Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Města už mají vybrané vánoční stromy. Budějcké jedli je 40 let

I přesto, že je teprve začátek listopadu, jihočeská města už se pomalu připravují na adventní výzdobu. Jedním z hlavních motivů Vánoc je vždy vánoční strom. V Českých Budějovicích, kde se pravidelně umisťuje v internetové anketě mezi nejkrásnějšími v republice, bude náměstí Přemysla Otakara II. zdobit čtyřicet let stará jedle z Jílovic.

Rozsvícení vánočního stromu patří v Českých Budějovicích každoročně mezi jedny z největších adventních akcí. Hlavní symbol Vánoc, který je umístěný na náměstí Přemysla Otakara II. před radnicí, pravidelně vyhrává ve čtenářské anketě serveru iDnes.cz titul nejkrásnějšího stromu v republice.

Letos bude o ocenění bojovat čtyřicet let stará a skoro třináct metrů vysoká jedle. „Je to pokaždé velké a velmi příjemné překvapení, které se neomrzí. Obhajovat vítězství je ale vždycky těžké, tak se necháme překvapit, pokud tedy bude anketa opět vyhlášena,“ uvedla primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Do Českých Budějovic přivezou strom pracovníci společnosti Lesy a rybníky ve čtvrtek 17. listopadu kolem 11 hodiny dopoledne. Slavnostní rozsvícení pak proběhne 26. listopadu.


Letos bude o ocenění bojovat čtyřicet let stará a skoro třináct metrů vysoká jedle.

K českobudějovickému vánočním stromu se navíc pojí krásný příběh. „Patnáctiletý kluk kdysi malou a zuboženou jedličku vytáhnul jenom rukou z močálu v lesíku, aby ji zachránil. Zasadil ji na zahradě v jihočeských Jílovicích. U kmene je prý široká a velmi bohatá, tak se na ni už těšíme,“ popsala primátorka.

Zároveň dodala, že stejně jako u adventních trhů, ani s osvětlením nebo výzdobou nechystá město kvůli aktuální situaci žádná omezení. „Nebudeme nijak snižovat intenzitu osvětlení vánočního stromu nebo něco podobného. Všechny tyto parametry a formát adventních trhů chceme zachovat tak, jak jsme na ně zvyklí. Nějaká polovičatá řešení nebudeme nijak pořádat,“ uzavřela Škodová Parmová.

Kluziště, vyhlídkové kolo, ale i novinky. Advent v Budějcích bude bez omezení

Něco málo přes dva týdny zbývají do začátku Českobudějovického adventu. Po dvou letech, kdy trhy přerušil covid, by se měla celá akce konat v plné verzi, bez jakýchkoli omezení. Návštěvníci se tak mohou těšit jak na kluziště, tak na vyhlídkové...

Vánoční stromy v ostatních okresních městech

Stejně k vánoční výzdobě přistoupily i Strakonice. „Vánoční výzdoba zůstane zachována v rozsahu předešlých let, a to včetně rozšířeného nasvícení vánočního stromu na Velkém náměstí, které bylo pořízeno v loňském roce. Nepočítá se s časovým omezením svícení stromů či ulic,“ popsala tisková mluvčí strakonického městského úřadu Markéta Bučoková.

Vánoční strom budou na náměstí instalovat zhruba týden před první adventní nedělí. Trvale nasvícen bude od 27. listopadu. „Strom, který bude na náměstí už má město vybráno,“ dodala Bučoková.

Táboru poskytli podle tiskového mluvčího Luboše Dvořáka vánoční strom manželé Halovi ze Svaté Anny, což je příměstská část Tábora. „Jedná se o jedli ojíněnou, která měří 12 metrů. Strom bude v pondělí 21. listopadu v ranních hodinách pokácen a převezen na Žižkovo náměstí. Poté ho Technické služby Tábor vyzdobí,“ popsal Dvořák. Slavnostní rozsvícení proběhne v pátek 25. listopadu v 17 hodin.

V Jindřichově Hradci bude náměstí Míru zdobit třináctimetrová jedle. Městu ji darovala rodina z Horní Lhoty. Kácet a převážet se bude na náměstí 22. listopadu. Rozsvícení proběhne o prvním adventním víkendu. 

Prachatické náměstí ozdobí strom z Libínského Sedla. Městu ho darovala Věra Vivien Čertíková. „Slavnostní rozsvícení první svíce proběhne v neděli 27. listopadu, zdobit se bude v týdnu předtím. Vedení města zatím neuvažuje o změně v souvislosti se zvyšováním cen energiích, ale nemohu zaručit, že se to nezmění," popsala vedoucí prachatického odboru kultury, školství a cestovního ruchu Martina Klinecká.

Líbí se vám strom, který bude letos zdobit budějcké náměstí?

Celkem hlasovalo290 čtenářů

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky advent, Vánoce, vánoční strom, vánoční výzdoma, České Budějovice, jihočeský kraj, vánoční stromek, jedle, Přemysl Otakar II., anketa, Luboš Dvořák, ODS, iDNES.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města už mají vybrané vánoční stromy. Budějcké jedli je 40 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.