Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Odborníci a specialisté z praxe sdílejí své know-how s vysokoškolskými studenty

PR článek

Čtyři desítky odborníků se zapojily do Týdne odborných přednášek, který probíhal na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích v týdnu od 31. října do 4. listopadu 2022. Unikátní propojení teorie s praxí nabídlo studentům technických a ekonomických programů možnost získat odborné know-how od specialistů v rámci standardního rozvrhu.

Ředitel společnosti Viscofan CZ Miloslav Kamiš v pondělí se studenty sdílel své zkušenosti s řízením mezinárodní firmy. Čemu se ve své přednášce věnoval? „Podnikové strategii ve VISCOFANu. Snažil jsem se studentům ukázat, že v praxi je důležitý konkrétní výsledek a jak současná doba ovlivňuje konkurenceschopnost české ekonomiky,“ shrnuje Kamiš.

O podnikání ČD Cargo referoval Petr Vejs, ředitel Provozní jednotky České Budějovice v ČD Cargo, na kterého navázal Vladislav Zitrický z Katedry železničnej dopravy Žilinské univerzity v Žiline. Své poznatky o marketingu sdílel náš absolvent Fabian Berka.

Reálnému využití a aplikaci matematiky a fyziky ve vývojovém procesu se věnoval Martin Bušta ze společnosti Robert Bosch, spol. s.r.o. Ze stejné firmy přišel na půdu VŠTE také absolvent zdejšího programu Strojírenství Petr Nekola, který zastává pozici Týmový vedoucí klimatické laboratoře. Na co by se podle něj měli studenti zaměřit, aby byli úspěšní? „To, co jsem zmínil v přednášce – komunikace a iniciativa. Komunikace je zásadní, iniciativa je hodně velká výhoda. Důležité jsou také IT zkušenosti a cizí jazyk, komunikace v cizím jazyce probíhá na denní bázi,“ míní Nekola.

V úterý odpoledne navštívili VŠTE stavaři z firmy Strabag – Alois Kuna a Vladimír Malina – kteří si připravili velmi zajímavou prezentaci na téma CHYTRÁ STAVBA. Seznámili studenty stavebních oborů s aplikací moderních metod řízení výstavby na nedávno dokončené zakázce Molo Lipno. Během hodiny představili postupy plánování, technické přípravy a realizace projektu, který byl letos nominovaný do soutěže o titul Stavba roku 2022 a může se pochlubit nejdelším vnitrozemním molem nad vodní hladinou ve střední Evropě. „Za úspěchem tohoto projektu stojí především lidská spolupráce a využití technologií, jak těch digitálních, tak fyzických,“ zdůrazňuje Vladimír Malina. Alois Kuna, který vedl realizační část projektu z pozice hlavního stavbyvedoucího, prezentoval moderní technologie, které byly během stavby využívány.

O budoucnosti jaderné energetiky hovořil Petr Závodský, generální ředitel druhé etapy výstavby jaderných elektráren Dukovany a Temelín (zkratka ETE II a EDU II). Pan ředitel ve své prezentaci rozebíral výrobu energie v České republice, strategický cíl české energetiky a obecně různé zdroje energie, ale také se dopodrobna rozpovídal o přípravě výstavby pátého bloku Dukovany, která je aktuálně ve své počáteční fázi. O několik let dříve by měl být spuštěn první malý modulární reaktor v Jaderné elektrárně Temelín, a to v roce 2032/34.  

Studentům dopravy a logistiky ve středu referoval Gustav Sysel z Letiště České Budějovice o aktuálním stavu a plánech místního letiště do budoucna, ale také obecně o řízení letového provozu a přehledu právních předpisů, které letiště musí splňovat. Další středeční přednášky se zaměřovaly na témata zpracování komunálního odpadu, využití aplikace biosolární střechy či bezobslužná 24hodinová prodejna i pro menší obce. Studentům Znalectví byly určené přednášky Lukáše Křístka.

Ve čtvrtek představil svou prezentaci kardiochirurg Jaroslav Januška, který využívá virtuální realitu a další moderní technologie pro kardiologické operace. Se studenty sdílel záběry z reálných situací i úspěšných operací a podrobně popisoval využité postupy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky všte, přednáška, odborníci, studium, České Budějovice, ČD Cargo, stavba, projekt, VISCOFAN CZ, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Jaderná elektrárna Temelín, Robert Bosch, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci a specialisté z praxe sdílejí své know-how s vysokoškolskými studenty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.