Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Odměny obecních a krajských zastupitelů se od ledna zvýší o 10 procent, řekl Rakušan

Odměny pro zastupitele obcí a krajů se od ledna příštího roku zřejmě zvýší o deset procent. Nyní se pohybují v rozmezí zhruba od 1300 do 7000 korun za měsíc. O možnosti zvýšení odměn informoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v Českém Krumlově na celostátní konferenci Sdružení místních samospráv ČR.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) do konce března 2023 ministerstvo vnitra také předloží návrh, kterým je automatické valorizace výše odměn pro zastupitele obcí a krajů. „Je to jediná cesta, jak se dostat z toho, že tady vedeme tu věčnou diskusi, v kterou chvíli odměny zvýšit. Proto chceme tento návrh připravit a přinést ho na vládu," uvedl Rakušan.

Sdružení místních samospráv vyzvalo už předchozí vládu ke zvýšení zastupitelských odměn. Loni požadovalo od kabinetu tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) navýšení o šest procent. Odměny pro neuvolněné zastupitele jsou v nejmenších obcích 1289 korun. V řadě obcí s menším počtem obyvatel je pak problém sestavit pro volby aspoň jednu kandidátní listinu s uchazeči o zastupitelskou práci. Rakušan přesto uvedl, že dlouhodobě není zastáncem slučování malých obcí. „Vím, že je to někdy složité, ale máme na českém venkově nějakou tradici. Malé vesničky si zde za svou samostatností vždy stály," uvedl ministr.

Měsíční odměny pro krajské zastupitele jsou v rozmezí od 6444 korun do 6874 korun. Záleží na tom, kolik obyvatel v daném kraji trvale žije. Uvolněný zastupitel má nárok na plný plat. Neuvolnění zastupitelé pobírají odměny, které jim stanoví zastupitelstvo a které bývají většinou v řádu tisíců korun.

Dvoudenní celostátní konference Sdružení místních samospráv se kromě Rakušana v Českém Krumlově účastnili například ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) nebo náměstci některých ministrů. Sdružení místních samospráv ČR sdružuje více než 2100 obcí a měst.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky ČR, správa, obce, SMS ČR, Vít Rakušan, Starostové a nezávislí, Česko, Český Krumlov, Ministerstvo vnitra České republiky, Andrej Babiš, ANO 2011, Ivan Bartoš, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odměny obecních a krajských zastupitelů se od ledna zvýší o 10 procent, řekl Rakušan  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.