Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Archeoskanzen Trocnov se poprvé otevírá věřejnosti

PR článek

Archeoskanzen Trocnov v jižních Čechách letos na podzim poprvé otevře brány veřejnosti. Jihočeské muzeum během komentovaných prohlídek odprezentuje první dokončenou etapu výstavby zemanského dvorce v Areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova. Návštěvníci akce okusí život na konci 14. století i vybrané pokrmy středověké kuchyně.

Oživené prohlídky Archeoskanzenu Trocnov proběhnou v sobotu 19. listopadu 2022 od 9 do 16 hodin. Během sedmi prohlídek bude široké veřejnosti představena nejen první dokončená etapa výstavby skanzenu v podobě zemanského dvorce, ale také způsob života středověkých obyvatel jižních Čech. Návštěvníci se seznámí s tím, jak se žilo zemanům na konci 14. století, jak probíhaly přípravy na zimu, ale také jak vypadala tehdejší kuchyně. V rámci akce budou totiž připraveny ochutnávky vybraných pokrmů z období středověku.

„Návštěvníci mají jedinečnou příležitost vidět Archeoskanzen Trocnov konečně i zblízka. Stavba v posledních měsících velmi rychle pokročila a těší nás, že tak můžeme pozvat zájemce nejen do venkovního areálu zemanského dvorce, ale i dovnitř stavení, kde mohou obdivovat např. historické a funkční repliky odpovídající 14. – 15. století včetně nábytku, předmětů denní potřeby nebo zemědělských a řemeslných nástrojů. Rádi bychom návštěvníky pozvali i na navazující akci - Středověká kuchyně, tj. další z cyklu umělecko-řemeslných workshopů Jihočeského muzea, který se v trocnovském areálu koná den poté, v neděli 20. listopadu 2022 od 10:00 do 16:00 hodin,” uvedl Tomáš Svoboda z Jihočeského muzea.

Vstupné na sobotní komentované prohlídky je 100 Kč a k dispozici je pouze 210 vstupenek. Zakoupit je můžete na webovém portálu muzea nebo osobně na recepci hlavní budovy Jihočeského muzea v Českých Budějovicích.

Archeoskanzen Trocnov vzniká od roku 2020 a jeho výstavba je rozdělena do tří etap. Dokončení náročné stavby s vysokým podílem ručních prací a s použitím dobových technologií je plánováno v roce 2024. Záměrem je představit základní typologický a sociální rejstřík vesnických staveb středověkého období, předměty denní potřeby a tehdejší způsoby hospodaření. Archeoskanzen bude využíván pro doplnění výuky historie a vzdělávací akce pro školy i pro širokou veřejnost. První dokončená etapa zemanského dvorce bude pro veřejnost otevřena již na turistickou sezonu v roce 2023.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky archeoskanzen, Trocnov, archeoskanzen Trocnov, muzeum, kuchyně, stavba, Jan Žižka z Trocnova, Jihočeský kraj, Tomáš Svoboda, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, pokrm

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeoskanzen Trocnov se poprvé otevírá věřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.