Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O cenách vodného a stočného budou města teprve rozhodovat. V Jindřichově Hradci si lidé připlatí

Ve většině jihočeských měst se o cenách vodného a stočného na příští rok bude teprve rozhodovat. V Jindřichově Hradci už mají ale obyvatelé jasno. Cena za tyto služby vzroste, lidé ale budou platit stále nejméně ze všech okresních měst. Důvodů je podle tiskové mluvčí města hned několik.

Většina okresních měst bude o cenách za vodné a stočné teprve rozhodovat. K jejich projednání by mělo dojít na prosincových zastupitelstvech. „O cenách vodného a stočného bude rozhodovat zastupitelstvo města zřejmě na svém prosincovém jednání. Zatím tedy nemohu sdělit, jak vysoká cena na příští rok bude,“ uvedla písecká tisková mluvčí Petra Měšťanová.

V Prachaticích se bude cena odvíjet od nového provozovatele vodohospodářské infrastruktury, který by měl být na základě koncesního řízení vybrán na období let 2023 až 2032. „Vzhledem k extrémnímu růstu inflace lze ale velmi reálně očekávat i nárůst ceny za vodné a stočné,“ uvedl technik odboru komunálních služeb a dopravy Zdeněk Rubeš.

Ceny v Jindřichově Hradci vzrostou, stále budou ale nejnižší

Jediné město, kde je už o cenách za vodohospodářské služby jasno, je Jindřichův Hradec. „Vzhledem k nárůstu ceny elektrické energie navrhovala společnost ČEVAK navýšit cenu v položce elektrická energie podle skutečných předpokládaných nákladů ve výši ceny zastropované nařízením vlády namísto použití takzvaného oborového inflačního indexu, jak je uvedeno ve smlouvě. Rada města schválila dodatek ke smlouvě, který́ navýšení umožnuje,“ uvedla v tiskové zprávě tisková mluvčí jindřichohradeckého městského úřadu Eliška Čermáková.

Oproti loňskému roku si tak lidé za vodné na metr krychlový připlatí o 5,74 korun, tedy 44,80 korun, a o 4,84 korun za metr krychlový na stočném. Částka tak vzroste na 37,13 korun za metr krychlový.

I tak ale budou jindřichohradečtí platit nejméně ze všech okresních měst. Například v Českých Budějovicích platí lidé v letošním roce za vodné 40,26 korun za metr krychlový a 30,65 korun za metr krychlový na stočném. Jak se bude cena měnit na příští rok ale zatím není jasné. V obou městech se o provoz vodohospodářské infrastruktury stará společnost Čevak.

Ve Strakonicích, kde služby zajišťují Technické služby Strakonice, platí nyní lidé za metr krychlový vodného 63,74 korun a za stočné 38, 48 korun.

Pitná voda pro 500 tisíc obyvatel

Důvodů nižší ceny v Jindřichově Hradci je podle Čermákové hned několik. „Město pronajímá infrastrukturu společnosti Čevak dlouhodobě za stejnou cenu a nájemné jsme nezvyšovali. Takže tím ani nerostou v tomto bodě náklady. V minulosti jsme také nevyužili dotace od Fondu životního prostředí na opravy vodovodů a kanalizací, a tím pádem nemusíme tyto náklady promítnout do ceny vody, což je podmínka dotací,“ vysvětlila.

Čevak dodává pitnou vodu více než 500 tisícům obyvatel v Jihočeském a Plzeňském kraji a na Vysočině. V průběhu letošního roku ceny společnost nezvedala. To ale není podle vedoucí útvaru marketingu a komunikace Jitky Kramářové nadále udržitelné. „Ceny za energie musí být, stejně jako v jiných odvětvích, promítnuty i do cen pro vodné a stočné. Vzhledem k tomu, že máme uzavřeno více než 300 provozovatelských smluv a tím i stejný počet cen, bude se i procentuální navýšení lišit podle technického a technologického zázemí v jednotlivých lokalitách,“ komentovala.

Ohodnoť článek

Štítky jihočeský kraj, vodné a stočné, pitná voda, cena, Jindřichův Hradec, tiskový mluvčí, Strakonice, ČEVAK, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O cenách vodného a stočného budou města teprve rozhodovat. V Jindřichově Hradci si lidé připlatí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.