Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přílet anděla bude letos bez obří loutky. Město ale připravilo jiný program

Několik let doprovázela jednu z nejnavštěvovanějších akcí adventních trhů v Budějcích obří loutka anděla. Letošní ročník se ale budou muset lidé bez třináctimetrové atrakce obejít. Město se s Divadlem Kvelb nedohodlo a anděl se svým poselstvím tentokrát náměstí neobejde. Podle náměstkyně pro kulturu Zuzany Kudláčkové (Piráti) ale město připravilo jiný program.

Třináctimetrová loutka programově navazovala na oblíbený přílet anděla z Černé věže zhruba od roku 2004. Tehdy se město dohodlo s Divadlem Kvelb na kulturním programu, který běžel pravidelně až do předcovidových let. „Jako každý rok jsme městu poslali nabídku, ale nebyl o to zájem. Na náš návrh nikdo neodpověděl,“ uvedl ředitel divadla Pavel Lukas.

Podle náměstkyně primátorky Zuzany Kudláčkové (Piráti) je důvodem pravděpodobně cena. „U těch jednání jsem já ještě nebyla, takže jediné informace, které k tomu mám jsou, že cena, kterou Divadlo Kvelb městu nabídlo, byla příliš vysoká,“ vysvětlila. Město podle ní ale místo loutky anděla připravilo jiný program. „Pořád je to akce Přílet anděla, který bude tím hlavním bodem. Připravili jsme ale nějaká další překvapení, takže se lidé nemusí bát, že by to letem z Černé věže skončilo. Určitě můžu všechny na náměstí pozvat, protože to bude krásné,“ uvedla. O jaké překvapení přesně půjde ale prozradit nechtěla. 

Přílet anděla se bude tradičně konat v pondělí 5. prosince od 17:45 hodin.

Bude vám chybět loutka anděla na českobudějovickém náměstí?

Celkem hlasovalo701 čtenářů

Adventní městečko se otevře už v pátek

17. listopadu – příjezd vánočního stromu na českobudějovické náměstí
18. listopadu – otevření adventního městečka
25. listopadu – začátek kulturního programu Českobudějovického adventu
26. listopadu – slavnostní rozsvícení vánočního stromu
5. prosince – Přílet anděla

Ještě předtím si ale budou lidé moct prohlédnout adventní městečko, které v posledních dnech vyrostlo na českobudějovickém náměstí. Jeho otevření je naplánováno už na tento pátek 18. listopadu. „Nyní tady vše finišujeme. V pátek už si lidé budou moct užívat kompletní městečko se všemi stánky, Zvoničkou, vyhlídkovým kolem a tak dále,“ popsala za organizátory Lenka Střítecká z agentury Art4promotion, která trhy pořádá.

O týden později, tedy v pátek 25. listopadu, se přidá také kulturní program na hlavním podiu. Tady vystoupí například Stanislav Hložek, Anička Slováčková, folková skupina Bonsai č. 3 nebo českobudějovická kapela Couple of Sounds. Novinkou letošního ročníku bude také fotopoint, který najdou návštěvníci u vánočního stromu.

Návrh fotopointu. Novinka v letočním Čekobudějovickém adventu. Návrh: Rudolf Střítecký

Ten dorazí k českobudějovické radnici už ve čtvrtek 17. listopadu kolem 11 hodiny dopoledne. Jde o třináct metrů vysokou jedli z Jílovic. „Patnáctiletý kluk kdysi malou a zuboženou jedličku vytáhnul jenom rukou z močálu v lesíku, aby ji zachránil. Zasadil ji na zahradě v jihočeských Jílovicích, kde za 40 let vyrostla do výšky více než 13 metrů. U kmene je prý široká a velmi bohatá, tak se na ni už těšíme,“ uvedla k příběhu stromu v tiskové zprávě primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS). 

Slavnostní rozsvícení proběhne v sobotu 26. listopadu od půl páté večer. Spolu s příletem anděla jde o jediné dvě akce, které na náměstí během adventních trhů pořádá samo město. 

Českobudějovický advent letos potrvá do 31. prosince. Oproti předchozím letům bude o několik dní kratší. Důvodem jsou ceny energií. „Město České Budějovice má do konce roku zafixované ceny energií, takže oproti předchozím ročníkům se náklady na energie nijak nezvýší. Nebyla už ale jistota, jak budou ceny energií vypadat v novém roce, proto jsme se s městem dohodly na tom, že advent o ty lednové dny zkrátíme,“ vysvětlila důvody Lenka Střítecká.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky advent, adventní trhy, českobudějovický advent, město, České Budějovice, přílet anděla, divadlo, Zuzana Kudláčková, Česká pirátská strana, energie, vánoční stromek, kultura, Černá věž, Pavel Lukáš, Stanislav Hložek, Anna Slováčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přílet anděla bude letos bez obří loutky. Město ale připravilo jiný program  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.