Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jih Čech přijeli hlavně Němci. Tuzemských hostů ubylo

Do Jihočeského kraje se začali vracet návštěvníci ze zahraničí, těch z Česka ale ubylo. Region navštěvují hlavně Němci, Rakušané a Slováci. Podle očekávání byly doposud nejsilnější měsíce červenec a srpen. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

ČSÚ zveřejnil na svém webu údaje za poslední čtvrtletí, které zahrnuje období od července do září. Za tu dobu se v Jihočeském kraji ubytovalo 749 tisíc lidí na 2,3 milionu nocí. 

„Do kraje se sice začali vracet zahraniční návštěvníci, přijelo jich zhruba o 80 procent více než loni, ale domácích hostů, kteří po dva pandemické roky odkládali zahraniční dovolené, se v této letní sezóně v kraji ubytovalo o 14 procent méně,“ uvedla v tiskové zprávě Irena Kovárnová z Krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích. I přes mírný pokles se tuzemští hosté podíleli na celkovém čísle více než 80 procenty. 

I nadále platí, že na jih Čech nemíří zdaleka takový počet turistů z Asie jako v době před pandemií. Nejčaštěji teď region navštěvují hosté ze sousedních zemí, jako jsou Německo, Rakousko a Slovensko. 

„Protože Nizozemci přijíždějí obvykle do jižních Čech na delší pobyty - letos v průměru na 5,4 dne - v žebříčku podle počtu přenocování předstihli Rakušany a Poláky a patřilo jim třetí místo,“ zmínila Kovárnová. Počet Evropanů se meziročně zvýšil o 71 procent. Ze zemí mimo Evropu jsou nejvýše Spojené státy americké. 

Ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR) Petr Soukup řekl, že klíčový byl březen. Protipandemická opatření podle něj skončila, čehož Češi využili a vyrazili k moři. „Začaly se objevovat opravdu velmi výhodné nabídky pobytů u moře. Reagovali jsme na to a udělali mimořádné kampaně pro Česko, Rakousko a Bavorsko,“ řekl Budějcké Drbně Soukup. 

Pro tuzemské podnikatele je podle Soukupa stále složitější konkurovat zemím, jako jsou Kypr, Řecko či Egypt. Tématem už není covid, ale ceny energií. „Proč se český podnikatel kouká na Temelín a řeší, jestli bude mít na energie?“ řekl k současné situaci ředitel. 

Kampaně se ale podle centrály vydařily a v létě na jih Čech přijel dostatek turistů. „To období můžeme považovat za úspěšné. Vznikl nový web jiznicechy.cz, kterým jsme se snažili na situaci reagovat. Cílem je snažší orientace. Člověk by se tam měl do třech kliknutí dostat na to, co potřebuje,“ přidal Soukup. 

Veškerá snaha JCCR se nyní soustředí na adventní období. Během něj míří turisté mimo jiné na oblíbené trhy v centru Českých Budějovic. „Advent je pro nás prioritní téma. Loni jsme nachystali mimořádnou kampaň, ale vše se ze dne na den zrušilo. Letos by se to stát nemělo,“ věří Soukup. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky jižní čechy, jihočeský kraj, turismus, hosté, cestovní ruch, návštěvnost, grafika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jih Čech přijeli hlavně Němci. Tuzemských hostů ubylo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.