Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Krajský program nalákal na jih Čech už téměř desítku lékařů. Budeme v tom pokračovat, říká hejtman

Do konce roku by mohl Jihočeský kraj díky dotačnímu programu získat více než deset lékařů. Jde jak o zubaře, praktické lékaře tak například i psychologa. Do budoucna chce kraj podle hejtmana Martina Kuby (ODS) v kampani pokračovat.

S dotačním programem Dostupná péče v Jihočeském kraji přišlo hejtmanství ke konci minulého roku. Jeho cílem bylo získat lékaře, kteří v kraji dlouhodobě chybí. Rok od spuštění se jich podařilo nalákat na jih Čech téměř deset. „Z mého pohledu to funguje lépe, než jsem čekal. Nepředpokládali jsme, že přilákáme stovky lékařů, ale ti lidé opravdu volají. Myslím, že do konce roku se nám podaří přivést více než těch deset lékařů, což jsme ani nečekali," řekl Budějcké Drbně jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Kraj na dotačním programu spolupracuje s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která novým lékařům poskytuje smlouvy. „Již po několika měsících fungování této podpory lze říci, že se program jeví jako efektivní, což dokládá úspěšné uzavření několika smluvních vztahů zejména v primární péči,“ okomentovala tisková mluvčí VZP ČR Viktorie Plívová. Motivační dotace pro jednoho lékaře je 600 tisíc korun, kraj mu bude také pět let přispívat měsíčně na bydlení 15 tisíc korun. Noví doktoři by měli v kraji zůstat alespoň pět let.

Už dříve se podařilo přivést nové zubaře do Frymburku, Velešína a Soběslavi. Od nového roku by měla začít fungovat nová ortodontistka v Písku, psychiatr v Jindřichově Hradci a od března by měl být v Táboře nový všeobecný praktický lékař.

Podle hejtmana Kuby by se mohl program do budoucna rozšířit také na klíčové pozice v nemocnicích. „Nebudeme to využívat všude, ale budou to vytipovaná a schválená místa, kde to potřebujeme z pohledu zajištění péče a udržení provozu oddělení,“ uvedl. 

Už dříve Kuba řekl, že se samospráva musí při lákání nových lékařů či učitelů chovat stejně jako firmy, když hledají nové inženýry nebo konstruktéry. „Ten projekt musí být dlouhodobý a musíme naučit lidi, že tady v jižních Čechách ta možnost je. Letní kampaň se nám ukázala jako funkční, daří se z toho ty lékaře získat a chceme v tom pokračovat,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, zdravotnictví, lékaři, péče, dotace, dotační program

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský program nalákal na jih Čech už téměř desítku lékařů. Budeme v tom pokračovat, říká hejtman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.