Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Rozsvícení vánočního stromu v Budějcích přihlíželo plné náměstí

Plné náměstí dnes v podvečer sledovalo po dvou letech slavnostní rozsvícení vánočního stromu v centru Českých Budějovic. Aktu se poprvé ujala primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS). Náměstí ozdobila čtyřicet let stará jedle z Jílovic.

Slavnostní rozsvícení stromu na českobudějovickém náměstí se konalo po dvou letech. „Jsem nesmírně ráda, že se tady můžeme sejít. Doufám, že se tady budete scházet po celý advent tak, jako jsme zvyklí scházet se s rodinou doma u stromečku. Přeji vám krásné adventní dny a Vánoce,“ řekla před rozsvícením stromu primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS). Kromě Škodové Parmové promluvil také českobudějovický radní a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) a biskup českobudějovické diecéze Vlastimil Kročil.

Adventní náměstí letos ozdobila čtyřicet let stará a více než třináct metrů vysoká jedle z jihočeských Jílovic. Strom přivezli na náměstí pracovníci Rybníků a lesů města České Budějovice ve čtvrtek 17. listopadu. „Patnáctiletý kluk kdysi malou a zuboženou jedličku vytáhnul jenom rukou z močálu v lesíku, aby ji zachránil. Zasadil ji na zahradě v jihočeských Jílovicích," popsala už dříve příběh stromu primátorka.

Další kulturní program

Na slavnostní rozsvícení naváže už příští týden oblíbená akce přílet anděla. Ta se letos bude muset obejít bez třináctimetrové dřevěné loutky, která vždy po sletu anděla z Černé věže obešla náměstí Přemysla Otakata II. se svým poselstvím. Město se ale v letošním roce s Divadlem Kvelb, které akci pro město připravovalo, nedohodlo. „Pořád je to akce Přílet anděla, který bude tím hlavním bodem. Připravili jsme ale nějaká další překvapení, takže se lidé nemusí bát, že by to letem z Černé věže skončilo. Určitě můžu všechny na náměstí pozvat, protože to bude krásné,“ uvedla náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti). O jaké překvapení přesně půjde ale prozradit nechtěla. 

Českobudějovický advent

Od včerejšího dne už také naplno odstartoval kulturní program na Českobudějovickém adventu. Na hlavním podiu uslyší návštěvníci hudební vystoupení Stanislava Hložka, Aničky Slováčkové, folkové skupina Bonsai č. 3, českobudějovické kapely Couple of Sounds a mnoho dalších. Novinkou letošního ročníku je také fotopoint, který najdou návštěvníci u vánočního stromu.

Českobudějovický advent letos potrvá do 31. prosince. Oproti předchozím letům bude o několik dní kratší. Důvodem jsou ceny energií. „Město České Budějovice má do konce roku zafixované ceny energií, takže oproti předchozím ročníkům se náklady na energie nijak nezvýší. Nebyla už ale jistota, jak budou ceny energií vypadat v novém roce, proto jsme se s městem dohodly na tom, že advent o ty lednové dny zkrátíme,“ vysvětlila důvody už před časem Lenka Střítecká.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Reifová

Štítky advent, vánoce, strom, rozsvícení vánočního stromu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozsvícení vánočního stromu v Budějcích přihlíželo plné náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.