Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ANKETA: Města na jihu Čech rozsvítila vánoční stromky. Který je nejhezčí?

, aktualizováno 18. prosince 2022, 9:23

O prvním adventním víkendu rozsvítila vánoční stromy na náměstích všechna okresní města v Jihočeském kraji. Jaký strom se povedl nejvíc? O tom můžete rozhodnout v anketě Budějcké Drbny.

V Českých Budějovicích letos náměstí Přemysla Otakara II. ozdobila čtyřicet let stará a více než třináct metrů vysoká jedle z jihočeských Jílovic. Slavnostní rozsvícení se uskutečnilo v sobotu 26. listopadu, za přítomnosti primátorky Dagmar Škodové Parmové, radního a hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby a biskupa českobudějovické diecéze Vlastimila Kročila. 

Ve stejný den se rozsvítil strom také v Jindřichově Hradci. Slavnostnímu aktu předcházelo požehnání stromu od jindřichohradeckého probošta Ivo Prokopa a pozdrav od starosty Michala Kozára. Třináctimetrovou jedli věnovala městu rodina Moudrých z Horní Lhoty.

V Písku vánoční strom na náměstí Míru rozsvítili v neděli 27. listopadu. Městu ho věnovala rodina z písecké Raisovy ulice. Táboru poskytli podle tiskového mluvčího Luboše Dvořáka vánoční strom manželé Halovi ze Svaté Anny, což je příměstská část Tábora. „Jedná se o jedli ojíněnou, která měří 12 metrů," dodal Dvořák. Slavnostní rozsvícení lidé sledovali v pátek 25. listopadu. 

Na strakonickém Velkém náměstí se vánoční strom rozsvítil také první adventní neděli. Kromě toho se konalo také tradiční požehnání adventního věnce a zapálení první svíce. K zaplněnému náměstí promluvil starosta Břetislav Hrdlička, strakonický farář Roman Dvořák nebo ředitel Pivovaru Strakonice 1649 Dušan Krankus. Během akce se totiž žehnalo také Svátečnímu speciálu.

Českokrumlovskou jedli rozsvítili v neděli za přítomnosti starosty města Alexandra Nográdyho, požehnání provedl prelát Václav Pícha. Vánoční jedle je z městských lesů, je 27 let stará a měří 12 metrů. Prachatické náměstí ozdobil strom z Libínského Sedla. Městu ho darovala Věra Vivien Čertíková. 

V anketě můžete hlasovat až do pondělí 19. prosince. 

Jaké okresní město má podle vás nejhezčí vánoční strom?

Celkem hlasovalo2166 čtenářů

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Reifová, Město Český Krumlov, piseckem.cz, Michal Žoudlík, Zdeněk Prchlík, Město Strakonice, Město Prachatice

Štítky advent, vánoce, jihočeský kraj, vánoční strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Města na jihu Čech rozsvítila vánoční stromky. Který je nejhezčí?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.