Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zoo Hluboká se rozsvítí již v pátek 9. prosince

PR článek

Nasvícená zoo, již 12. ročník a rozhovor s Martinem Švihelem a Tomášem Mejdou čtenářům přiblíží, co vše obnáší zoo „rozsvítit“, jaké novinky jsou pro letošní rok připraveny a mnoho dalšího. Nasvícená Zoo Hluboká to je unikátní propojení světelných prvků a efektů se světem zvířat v prostorách Jihočeské zoologické zahrady Hluboká nad Vltavou. Stejně jako v minulém roce mají návštěvníci možnost využít prodloužené otevírací doby až do 19 hodiny večerní.

Letošní nasvícená zoo je již 12. ročníkem jak vůbec vznikl nápad areál zoo nasvítit?
Mnoho lidí si myslí, že zoologická zahrada je v zimním období uzavřena, opak je ale pravdou a naše zoo je otevřena po celý rok. Hledali jsme nápad, jak zoo udělat i v zimním období pro návštěvníky zajímavou a přilákat je k nám na Hlubokou. Trochu jsme se inspirovali v Zoo Dvůr Králové, kde měli tenkrát zoo nazdobenou vánočními stromky a drobným osvětlením u pavilonů - tak byl nápad na světě!

Co vše obnáší připravit takto rozsáhlou akci, kolik lidí se na přípravách podílí a jak dlouho to vlastně trvá? Která část areálu je na přípravu nejnáročnější?
Je to velmi náročné „smějí se“ jedná se o stovky metrů světýlek, řetězů a kabelů, které se musí přichystat a natáhnout dle plánků, tak aby vše šlo spojit a napojit na elektřinu. Nejnáročnější je pak, ale natažení světelných řetězů přes střechy a stromy kde se i my chvílemi cítíme jako opice. Na přípravě se po technické stránce podílí primárně 3 pracovníci technického úseku po dobu více než 1 měsíce.

Nasvícená Zoo Hluboká od 9.12.2022 do 8.1.2023
Pokladna se uzavře v 18:30, pobývat v zoo mohou návštěvníci až do 19. hodiny
Prodloužená otevírací doba platí po celé trvání nasvícené zoo kromě 24. prosince.

Oproti loňským ročníkům je připravena nějaká novinka?
Letos máme připraveno hned několik novinek, tou hlavní je rozšíření celé prohlídkové trasy. Návštěvníci budou moc procházet kolem expozice tygrů, medvědů plavých až na vyhlídkový most a kolem expozice losů. Letošní ročník je ozvláštněn hned několika velkými 3D LED zvířaty, některá dosahují výšky i přes 3 metry například losi, muflon nebo jelení rodina. Myslím, že letos se mají i pravidelní návštěvníci opravdu na co těšit i díky novým místům, ze kterých se dají v tomto vánočním čase pořídit krásné fotografie.

Ostatní doma zhasínají, vy jdete trochu proti proudu a naopak rozsvítíte takřka celý areál, co bylo důvodem tuto, u veřejnosti velmi oblíbenou, adventní záležitost nezrušit?
Obecně je velký tlak na šetření energií, což samozřejmě platí i v zoo. My jsme udělali několik opatření pro snížení spotřeby plynu a elektřiny v běžném provozu zoo, ale na nasvícenou zoo to nebude mít žádný vliv. Používáme úspornou LED technologii, s nízkou spotřebou a procházející návštěvníci přispívají na celý chod zoologické zahrady zaplacením vstupného. Navíc všechny světýlka a světelné prvky svítí pouze na nezbytně dlouho dobu a to po dobu trvání nasvícené zoo, se zavírací dobou se vše zhasíná. Tato akce již k Jižním Čechám – Hluboké nad Vltavou a k naší zoo neodmyslitelně patří a my ji nechceme návštěvníkům brát

Bude mít dnešní nejistá doba vliv na cenu vstupného?
Dnešní doba přináší zdražení úplně všeho, co nás obklopuje. Dobrou zprávou je, že Zoo Hluboká nezdražuje cenu vstupného ani na tuto zimní akci.

Co na světýlka říkají chovaná zvířata? A mohou vůbec návštěvníci nějaké zvíře zahlédnout?
Jsme zoo a tak nám jde primárně o komfort chovaných zvířat, celý koncept nasvícené zoo je konzultován se zooložkou a všechny světelné prvky jsou umístěny tak, aby živá zvířata nebyla rušena. Tam kde to zvířatům vadí, tam nesvítíme nebo jsou tyto části v podvečer uzavřeny. Na druhou stranu je i několik druhů zvířat, která světýlka zajímají a jsou tak trochu zvědavá. Tím pádem se po setmění vyskytují v blízkosti návštěvníků např.: losi, tygr, vlci, vydry, klokani a spousty dalších.

Jaká je největší zajímavost celé nasvícené zoo?
Pro mě není jedna jediná věc, kterou bych chtěl vypíchnout z celé nasvícené zoo. Jedná se o procházku v netradičním prostředí v netradiční otevírací dobu v doprovodu statisíců světýlek, světelných zvířat, nasvícených stromů, rostlin, vody… a toto všechno zasazené do velmi krásného prostředí zoo, na břehu Munického rybníka s výhledem na zámek Hluboká.

Soutěž o vstupenky do nasvícené zoo

Díky soutěži s Budějckou Drbnou mohou tři čtenáři vyhrát 1+1 vstupenku do nasvícené zoo. Stačí jen odpovědět na soutěžní otázku a čekat na slosování. Výherce vyhlásíme 13. prosince.

Soutěž skončila! Výherci byli informováni. Gratulujeme!

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže. 

Ohodnoť článek

Štítky zoo, jihočeská zoologická zahrada, nasvícená zoo, prosinec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Hluboká se rozsvítí již v pátek 9. prosince  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.