Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Za vodné a stočné v kraji si lidé připlatí

Lidé v kraji si od nového roku připlatí za vodné a stočné. Všechna okresní města musela kvůli aktuální situaci cenu zvýšit. Například v Českých Budějovicích se cena zvedne o více než osm procent.

O ceně vondého a stočného rozhodovala většina krajských měst během prosincových zastupitelstev. Už v listopadu bylo ale jasno v Jindřichově Hradci, kde město muselo služby zdražit. „Vzhledem k nárůstu ceny elektrické energie navrhovala společnost ČEVAK navýšit cenu v položce elektrická energie podle skutečných předpokládaných nákladů ve výši ceny zastropované nařízením vlády namísto použití takzvaného oborového inflačního indexu, jak je uvedeno ve smlouvě. Rada města schválila dodatek ke smlouvě, který́ navýšení umožnuje,“ uvedla už v polovině listopadu v tiskové zprávě mluvčí jindřichohradeckého městského úřadu Eliška Čermáková.

Oproti loňskému roku si tak lidé za vodné na metr krychlový připlatí o 5,74 korun, tedy 44,80 korun, a o 4,84 korun za metr krychlový na stočném. Částka tak vzroste na 37,13 korun za metr krychlový.

O více než osm procent se od ledna zdraží cena za vodné a stočné v Českých Budějovicích. Podle náměstka primátorky Petra Maroše (ODS) zaplatí obyvatelé města necelých 20 korun navíc měsíčně. Loni to bylo v součtu 78 korun, v roce 2023 to bude 84,52 korun.

S téměř čtrnáctiprocentním nárůstem ceny musí počítat lidé v Českém Krumlově. Město ještě před schválením nových cen konzultovalo navýšení s odborníky. „Na základě jejich odborných stanovisek si obyvatelé města připlatí za vodné a stočné odůvodnitelných 13,36 % navíc oproti minulému roku,“ uvedla v tiskové zprávě Kristýna Halabicová, referentka kultury a PR. 

„Cena za pitnou vodu nakoupenou z jihočeské vodárenské soustavy od společnosti JVS meziročně stoupla o dva miliony korun. Schválená cena za čištění odpadních vod pro rok 2023 je 25,83 korun za metr krychlový, což je nárůst o 5,21 korun. Výsledná výše vodného a stočného činí 101,81 korun bez DPH,“ dodalo město. 

Velmi podobně je na tom také Písek. „K navýšení ceny vodného a stočného dochází vlivem nárůstu indexů nákladový položek pro rok 2023 a nárůstu výše nájemného za pronajatý vodohospodářský majetek. Nejvíce se ovšem na nárůstu ceny podílí výrazné zdražení energií,“ uvedl jednatel Vodárenské správy Písek Roman Honzík. Výše vodného za jeden metr krychlový vody bude 54,55 korun bez DPH, to je meziročně o 5,93 korun více. Cena stočného stoupne na 39,79 korun bez DPH.

V Prachaticích čekalo město na výsledek koncesního řízení, na základě kterého byl vybrán nový provozovatel vodovodů a kanalizací. Nejvýhodnější nabídku podala společnost Čevak, která vodohospodářskou infrastrukturu provozovala už od roku 2012. „Koncesní řízení bylo vypsáno ještě v předcházejícím volebním období, kdy jsme na jeho podobu a parametry neměli přímý vliv, nicméně proti jeho podobě nemáme žádné námitky,“ komentoval starosta města Jan Bauer (ODS).

Cena vodného a stočného v Prachaticích bude od nového roku činit 109,72 korun včetně DPH za metr krychlový. Jde o navýšení o zhruba 22 procent. „Růst ceny nikoho netěší, ale s ohledem na ekonomickou realitu, v níž žijeme, je nevyhnutelný,“ dodal starosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky jihočeská kraj, voda, vodné a stočné, cena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vodné a stočné v kraji si lidé připlatí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.