Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

České Budějovice schválili na příští rok vyrovnaný rozpočet s výdaji 3,5 miliardy korun

České Budějovice budou v příštím roce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Příjmy a výdaje budou činit shodně 3,5 miliardy korun. Rozpočet, který předpokládá kapitálové výdaje téměř 1,3 miliardy korun, dnes na svém zasedání schválili zastupitelé. Pro hlasovalo všech 43 přítomných.

„Budeme kritiky, budeme vás kontrolovat, ale nechceme vám házet klacky pod nohy. Proto rozpočet podporuji," řekl za opozici směrem ke koalici zastupitel a poslanec Roman Kubíček (ANO).

Podle náměstka českobudějovické primátorky Petra Maroše (ODS), který na radnici dohlíží na finance, hospodářský plán pro příští rok připravilo z velké části předchozí vedení města. „Nová povolební koalice neměla příliš mnoho času ho zásadně změnit. Přesto byla snaha co nejvíce snížit běžné výdaje a navýšit kapitálové výdaje. To se podařilo a snížila se například dotace Jihočeskému divadlu o 15 milionů korun a dopravnímu podniku dokonce o 40 milionů korun oproti původním návrhům. Podobně se škrtalo i ve výdajích jednotlivých odborů," řekl.

Pro letošní rok si město schválilo rozpočet s příjmy 2,44 miliardy korun a výdaji 2,94 miliardy korun. Schodek pak měla krýt rezerva z minulých let. Na kapitálové investice z toho připadlo 939 milionů korun. Maroš dodal, že z pohledu chystaných investičních akcí je rozpočet na rok 2023 rekordní. „Jestli tyto výdaje budou nakonec skutečně realizovány, je hodně závislé na tom, zda začne rekonstrukce kulturního domu Slavie. Jen tato investiční akce má v rozpočtu na příští rok připraveno 240 milionů korun. Z toho důvodu ji lze považovat za jednu z nejdůležitějších," uvedl náměstek.

Podle něj dalším důležitým projektem je výstavba parkovacího domu Na Dlouhé louce poblíž centra města. Jeho odhadovaná kapacita je téměř 500 aut, stavba vyjde na přibližně 124 milionů korun. „Díky úsporám se do kapitálových výdajů na příští rok dostala navíc nová tělocvična na základní škole Máj I nebo výstavba sportovně-odpočinkového místa na levém břehu Vltavy, které bychom chtěli otevřít už v létě," řekl náměstek primátorky.

Největší část z příjmů města tvoří opět daně. České Budějovice předpokládají, že v příštím roce by takto mohly získat až 2,3 miliardy korun. Je to přibližně o 400 milionů korun více, než byl předpoklad pro tento rok. „Daňové příjmy jsou nastaveny na 100 procent výše odhadu ministerstva financí. Ale věříme, že nakonec ta částka může být i vyšší," uvedl náměstek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice schválili na příští rok vyrovnaný rozpočet s výdaji 3,5 miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.