Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jak se slaví Vánoce v ostatních zemích? Jiný kraj, jiný mrav

Vánoce, nejkrásnější svátky v roce, se po světě slaví mnoha různými způsoby. Ve Venezuele se na půlnoční mši jezdí na kolečkových bruslích, ve Španělsku losují tradiční loterii a na Hawai připlouvá Santa Klaus s dárky ve člunu. O Vánocích zkrátka víc než kdy jindy platí, že jiný kraj, jiný mrav.

Island

„Vánoční zvyklosti na Islandu jsou smíšeninou křesťanských zvyklostí a původních místních pověr,“ uvedl pro server islandica.cz islandský etnolog Arni Bjornsson a dodává: „Dlouhá léta to vypadalo, že Santa Claus a evropské tradice původní pojetí úplně zlikvidují. Nyní se však mnoho rodin kloní spíš k domorodým legendám." Na Islandu nosí vánoční dárky skřítci, kterých je třináct a s dárky přicházejí postupně každý den mezi 12. až 24. prosincem. Obdarovávají ale jen hodné děti, které si daly za okno botu. Každý Islanďan by měl navíc dostat něco nového na sebe, aby mu nikdo nesnědl štědrovečerní večeři a aby ho nesežrala vánoční kočka.

Austrálie

V Austrálii je vánoční výzdoba „pohlednicová“. Lidé si zaslaná vánoční přání od svých blízkých vyvěšují do oken a soutěží, kdo jich má víc. Vzhledem k tomu, že Austrálie je členem britského Commonwealthu, dárky tady dětem nosí v Británii velmi známý Father Christmas neboli Otec Vánoc. I tady ale do některých rodin pronikla spíše tradice Santa Clause. Podobně jako další země na jižní polokouli si Australané během období Vánoc užívají vysokých teplot a svátky tradičně tráví na pláži nebo jinde venku

Norsko

Podle legendy na Štědrý večer vycházejí zlé čarodějnice a hledají košťata, na kterých by se proletěly. Proto musí být všechna košťata v domě pečlivě schovaná. Hlavním prvkem na vánoční výzdoby bývá norská vlajka. Místním "ježíškem" je skřítek Julenissen. Pověst o něm pochází z konce 18. století. Ve stejné době se v Norsku usadila tradice vánočního stromu. Od svých kolegů Santa Clause nebo St. Nicholase se norský ježíšek liší. Sice se nechává táhnout sobem nebo celým spřežením, ale určitě nechodí komínem.  Patří do kategorie skřítků, nosí plnovous a červenou čepici. V Norsku najdete hned několik zaručených míst, kde Julenissen bydlí. Děti z celého Norska, ale i z jiných zemí, mu posílají svá přání, nebo se jezdí podívat do jeho domu v Drøbaku. 
Norský Julenissen naděluje dárky v předvečer narození Páně, tedy jako u nás 24.12.

Itálie

Itálie je silně křesťanskou zemí, proto i Vánoce se zde nesou v duchu oslav náboženských symbolů. Pro Italy jsou důležité tradice a rodina, ale samozřejmě také dobré jídlo. Dárky tady dětem nosí dědeček Vánoc neboli Babbo Natale, kterému děti 24.prosince, než jdou spát, připraví na stoleček sušenky a mléko. Ten jim pak výměnou za to nechá dárky buď pod stromečkem nebo u krbu. Hlavním dnem Vánoc v Itálii je 25. prosinec. V tento den žehná papež křesťanům Urbi et Orbi a Italové zasedají ke slavnostnímu vánočnímu obědu. V některých částech Itálie se udržuje tradice hodné čarodějnice Befany, která nosí dětem dárky na Tři krále, tedy v noci z 5. na 6. ledna.

Venezuela

Vánoce ve Venezuele jsou jedny z nejbarevnějších na celém světě, jsou doprovázeny ohňostroji a oslavami. O půlnoci je zvykem chodit na půlnoční mši. Lépe řečeno jezdit, protože v hlavním městě Caracas se na ní lidé dopravují na kolečkových bruslích. Ulice města se kvůli tomu uzavřou dopravě do ranních hodin, tak abys si tlidé uto zábavu mohli vychutnat naplno. Dárky lidem o půlnoci 24. prosince nosí sv. Mikuláš, a nebo neviňátko Ježíška.

Španělsko

Ve Španělsku slaví Vánoce dvakrát, nejdříve na Štědrý večer v prosinci, a podruhé, podle katolické tradice, na Tři krále. Neoficiálním startem Vánoc ve Španělsku je 22. prosinec, kdy se vyhlašují výsledky Lotería de Navidad, Vánoční loterie. Ta se pořádá už od roku 1763 a je považovaná za největší hru štěstí všech dob. Vyhlašují ji děti ze základní školy v Madridu a živý přenos přiková k obrazovkám celou zemi. Nejvyšší výhrou je El Gordo, která vítězi přinese 4 miliony eur. Ve Španělsku nosí dárky dětem Papá Noel na Tři krále.  V Baskicku, na severu Španělska, děti čekají Olentzera, který podle legendy sestupuje z baskických hor, aby hodným dětem přinesl dárky a sladkosti a těm zlobivým uhlí.

Hawai

Na Hawaii Vánoce začínají s příjezdem Vánoční lodi, což je loď přivážející obrovský náklad tradičních vánočních pokrmů. Santa Claus sem přijíždí rovněž po vodě ve svém člunu. V domácnostech panuje zvyk pořídit si domů akvárium s ostencem běloskvrnným.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hill + Knowlton Strategies

Štítky Vánoce, svět, tradice, kraj, Island, Ježíšek, Santa Claus, mše, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak se slaví Vánoce v ostatních zemích? Jiný kraj, jiný mrav  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.