Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Silvestrovský Lannův ponor vltavský je už tradicí zakončení roku. Nenechte si jej ujít ani letos

PR článek

Otužujete se nebo otužování jen fandíte? Nechte se pozvat na 9. ročník Silvestrovského Lannova ponoru a na Propagační plavecké závody mezi mosty na Malši, které budou svátkem všech budějovických otužilců. Přijďte se ponořit nebo je podpořit.

Silvestrovský Lannův ponor vltavský pořádá spolek V. A. Lanny, z.s. s podporou Konceptu LANNA už od roku 2014. Od té doby se stal tradicí a je realizován každý poslední den v roce.

Cílem Lannova ponoru je šířit povědomí o otužování, na jehož akcích se každoročně setkává více a více nadšenců, a to jak na straně otužilců, tak diváků.

Záměrem není jen zvýšení počtu účastníků, ale také co nejvíce podpořit potenciál budějovických řek v zimním období, zábavným, sportovně – netradičním, kolektivním vyžitím pro širokou veřejnost.

Lannův ponor v datech

V roce 2014 vznikla myšlenka vytvořit tradici - organizovaný silvestrovský společný ponor otužilců pro širokou veřejnost.

Do roku 2017 se tento „svátek otužilců“ konal u Dlouhého mostu na mole v Lannově loděnici.

Od roku 2018 se otužilci scházejí na soutoku řek Vltavy a Malše na Slepém rameni.

Tehdy, z důvodu vysokého průtoku řeky Vltavy a rapidního nárůstu otužilců, se Lannův ponor pro bezpečnost přesunul na Slepé rameno a zůstalo tomu tak doposud.

Ročník 2020 se kvůli opatření Covid -19 nekonal hromadně, ale proběhl během celého dne 31. prosince ve vodách na území města. Účastníci byli zvěčněni na fotografiích, které jsou součástí každoroční lednové venkovní výstavy v prostorách parku Bosonoha a Kavárny LANNA. I přes tyto omezené podmínky a nepříznivou situaci akce měla obrovský úspěch. Účastnilo se více jak 100 plavců.

Novinkou loňského ročníku byly obnovené Propagační plavecké závody mezi mosty na Malši.

Nápad vznikl k výročí připomenutí 100 let od prvního Propagačního plaveckého závodu mezi mosty, jenž se pořádal v roce 1921.

Tato časem zapomenutá tradice byla obnovena v podobě zřízené plavecké arény mezi Zlatým a Železným mostem. Propagační závody odstartovaly ve 14:00 hod. na Zátkově nábřeží na vzdálenost 100 yardů (91,44m).

Soutěži dohlížela komise pořadatele, která na konci určila vítěze. Vítězství nebylo vázáno časovým umístěním, ale celkovým dojmem sportovního výkonu. Nejednalo se tak o závod v právem slova smyslu, ale o propagaci plavání, sportu, zdravého životního stylu. Přesně tak, jak tomu bylo před 100 lety. Jméno vítěze bylo vryto na putovní Lannův pohár, vyrobený z národního stromu – lípy srdčité.

„Počet otužilců každým rokem stoupá. Před osmi lety nás bylo 6, loni nás čítalo už ke stopadesáti. Jsem tomu rád. Uvidíme kolik otužilců bude mít letošní ročník,“ říká s nadšením zakladatel ponoru a otužilec Jiří Borovka.

Přijďte si zaplavat nebo jen podpořit budějcké otužilce i letos

Propagační závody mezi mosty na Malši se v loňském roce těšili obrovskému zájmu veřejnosti, proto je letos přidána novinka – Štafeta na trati 100 yardů.

V sobotu 31.12.2022 ve 13:50 hod. bude odstartována na Zátkově nábřeží v plavecké aréně mezi Zlatým a Železným mostem. Od 12:00 hod. bude na Kavárně VLNNA probíhat prezence pro závodníky a ve 14:45 hod. budou vyhlášeny výsledky. Pro první až třetí místo jsou připravené ceny od partnerů akce Pivovaru Samson, Madety a Konceptu LANNA.

Samotný Silvestrovský Lannův ponor odstartuje v 15:00 hod. vstupem přes „Bránu borců“, u Kavárny VLNNA na Slepé rameni. Na každého otužilce pak čeká hodnotná odměna. V minulých ročnících třeba plavecká čepice, termohrnek, ručník nebo koupací podložka.

Samozřejmostí je pak občerstvení od Madety a teplé nápoje od Kavárny VLNNA.

„Propagační plavecké závody mezi mosty na Malši letos slaví 101 let od svého vzniku. Loni jsme je po 100 letech obnovili. Těší mě velký zájem veřejnosti, a že každý rok můžeme společně upevňovat dnes už budějovickou otužileckou tradici. Ukazujeme veřejnosti nejen zdravý životní styl, ale i možnost využití našich řek v zimě,“ dodává zakladatel Lannova ponoru, Jiří Borovka.

Více informací včetně propozic k samotnému závodu a Lannově ponoru naleznete na webu: propagacni-zavody.cz a na sociálních sítích Kavárny LANNA a VLNNA.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky lannův ponor, plavecké závody, koncept lanna, kavárna vlnna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silvestrovský Lannův ponor vltavský je už tradicí zakončení roku. Nenechte si jej ujít ani letos  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.