Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Záchranná stanice na Šumavě slaví deset let. Pomohla stovkám zvířat

Už deset let pomáhají pracovníci Záchranné stanice v Klášterci u Vimperku zraněným divoce žijícím zvířatům, které se navíc snaží vracet zpátky do přírody. Za tu dobu ošetřili přes čtyři stovky živočichů. Nejčastěji jde o ptáky zraněné elektrickým proudem, sražená zvířata anebo mláďata, která lidé přinesou v domnění, že jsou opuštěná.

Záchranná stanice živočichů v Klášterci nedaleko Vimperku vznikla v roce 2012, aby pomáhala zvířatům zraněným lidským přičiněním. Letos slaví výročí deset let a za tu dobu stihla ošetřit přes osm stovek zvířat. „Je to úžasná, i když časově ohromně náročná práce. Teď v zimě toho není tolik, ale když k nám lidé na jaře nosí mláďata ptáků nebo savců, je té práce tolik, že s kolegy někdy ani nevíme, kam dřív skočit,“ popisuje ošetřovatelka Kristýna Falková. O zvířata se ve stanici stará už téměř devět let.

Ptáci a mláďata

Mezi typické pacienty stanice patří ptáci, kteří se zraní elektrickým proudem od drátů vysokého napětí. „Velmi často jde také o zvířata, která se střetnou s automobilem, ale také mláďata, která nám přinesou lidé v domnění, že strádají,“ vysvětluje ošetřovatelka. Jde například o malé, ale už opeřené ptáčky, kteří se podle Falkové učí létat, ale jsou pod dohledem rodičů nebo koloušci, kteří jen čekají na matku.

„Když se nám do stanice dostane maličkaté mládě nějakého opeřence, je třeba ho pravidelně a přitom velmi často krmit. Časté krmení však probíhá pouze přes den, horší časy nastaly, když jsem doslova vypiplávala třeba mládě veverky. Tomu jsem musela podřídit nejen svůj denní ale i noční program. Prostě jsem se pár týdnů pořádně nevyspala,“ vzpomíná ošetřovatelka.

Ne všechna zvířata se bohužel ze svých zranění zotaví, a pokud ano, ne vždy je možné vypustit je zpět do přírody. „Naštěstí těch, která se nám podařilo ošetřit a zpět úspěšně vypustit do přírody, je většina. Za dobu existence záchranné stanice jich evidujeme okolo čtyř stovek,“ vypočítává zoolog Vladimír Dvořák.

Rys David

Mezi nejznámější zvířecí pacienty patří rys David, kterého v roce 2013 jako kotě srazilo auto a vážné mu zranilo zadní končetiny. „Po několika operacích se ho nakonec podařilo doslova znovu postavit na nohy, ale protože v době havárie byl velice mladý a dlouhodobé léčení nedovolilo ho znovu vypustit do volné přírody, uzpůsobil se mu jeden z výběhů v Klášterci. Po pár letech se připravil přírodní výběh v Návštěvnickém centru Kvilda. Díky tomu všemu jsme Davidovi zajistili deset let kvalitního života, který skončil letos na jaře. Těch deset let, kterých se ale dožil, považujeme za takový malý zázrak, po tom množství operací, nekonečně dlouhé rekonvalescenci a také následků, které mu zůstaly do konce jeho života,“ vypráví Falková.

Záchranná stanice živočichů Klášterec je otevřená i veřejnosti, a to každoročně vždy od začátku června do konce září. V posledních letech se tady navíc podařilo vybudovat několik nových voliér, které podle Dvořáka zlepšují životní komfort zvířatům a pomáhají v jejich návratu do přírody.

Ohodnoť článek

Foto NP Šumava

Štítky národní park šumava, záchranná stanice, zvířata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranná stanice na Šumavě slaví deset let. Pomohla stovkám zvířat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.