Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Strakonice chtějí zdražit nájemné v městských bytech, zhruba o inflaci

Strakonice chtějí zdražit nájemné v městských bytech. Teď je cena 80 korun za metr čtvereční, radní by ji rádi zvedli o inflaci, pravděpodobně o 15 až 18 procent. Zdražení navrhne místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost). Město vlastní asi 500 bytů, ne u všech ale lze kvůli dotačním podmínkám nájemné zdražit. Ve Strakonicích žije asi 23 000 lidí.

„Až bude v únoru známá inflace za celý rok 2022, tak přistoupíme ke zdražování nájemného. To je můj názor a budu to tlačit. Měnili jsme nájemné tam, kde to šlo. Spousta bytů je postavená díky dotacím, tam nemůžeme. Ale tam, kde to šlo, jsme z 53 korun, které tady byly celá léta, šli na osmdesát korun. Některá města k tomu vůbec nezískala odvahu, a i když skončila deregulace, pořád ho drží," řekl místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost).

Město chce teď nájemné zvednout o inflaci. Podle Oberfalcera se tak z 80 korun dostane cena na 90 až 95 korun. „Ve Strakonicích se ale běžně pronajímají byty tržně za 150 či 160 korun za metr čtvereční. Naše cena je tak pořád na úrovni dvou třetin," řekl místostarosta. U některých bytů zdražit nájemné nelze. Jsou to ty, na něž město získalo dotace a musí plnit podmínky takzvané udržitelnosti.

Ceny v jiných městech

Nájmy v městských bytech zdraží také Jindřichův Hradec. V nejvyšší kategorii nově lidé zaplatí měsíčně 80 korun za metr čtvereční, o deset korun víc než dosud. Písek zvýší nájemné v městských bytech s regulovaným nájemným od 1. dubna. Například obyvatelé bytů první kategorie nově zaplatí 79 korun za metr čtvereční měsíčně, což je o 20 procent víc než teď.

Jiná okresní města v kraji ceny drží. V Prachaticích zůstane průměrná cena nájemného jako loni 91,7 korun za metr čtvereční, řekl tajemník radnice Radim Rouče. Stejně tak Český Krumlov nechává loňskou cenu, která je 53,49 korun za metr čtvereční, řekla ČTK mluvčí radnice Petra Nestávalová.

Strakonice mají letos rozpočet s příjmy 622,1 milionu a výdaji 704,6 milionu korun. Schodek 82,4 milionu pokryjí z prostředků z minulých let. Hlavní investicí bude oprava Volyňské ulice, která zabere rok a půl, město počítá s náklady 120 milionů korun. Město vyčlenilo také 15 milionů korun na výkup deseti procent akcií teplárny. Svoz odpadů i MHD zůstanou dál zdarma, vodné a stočné zdraží lidem o 6,6 procenta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ilustrační foto, Městský úřad Hradec Králové

Štítky ČR, správa, nájemné, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strakonice chtějí zdražit nájemné v městských bytech, zhruba o inflaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.