Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V malochovu na Strakonicku je ptačí chřipka, letos páté ohnisko nákazy v Česku

V malochovu drůbeže v Kožlí u Myštic na Strakonicku se prokázala ptačí chřipka H5N1. Uhynulo 16 zvířat, zbylých 16 dnes veterináři zlikvidují. Je to letošní páté ohnisko ptačí chřipky v Česku.

„Chovatel oznámil krajské veterinární správě úhyn 16 kusů různých druhů drůbeže z celkového počtu 32. Veterinární inspektoři na místě odebrali vzorky a poslali je do Státního veterinárního ústavu Praha na vyšetření. To následně potvrdilo ptačí chřipku subtypu H5N1," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Okolo ohniska vymezili veterináři ochranná pásma, přičemž takzvané pásmo dozoru zasahuje do Středočeského kraje.

Další případy v republice

Ptačí chřipka se prokázala od začátku roku na několika místech. Kvůli nákaze museli veterináři zlikvidovat 12 tisíc kuřat a 1000 krůt z velkochovu v Sedlčanech na Příbramsku. Ptačí chřipka se objevila i v malochovech na Uherskohradišťsku, Jičínsku a na Děčínsku. Ve velkochovu firmy Česká drůbež v Brodu nad Tichou na Tachovsku bude kvůli ptačí chřipce nutné utratit všech téměř 750 tisíc nosnic. Představuje to asi 15 procent slepic v celé České republice. Podle Českomoravské drůbežářské unie se masivní utrácení slepic projeví na ceně vajec. V Brodu nad Tichou prokázali veterináři nákazu loni 30. prosince, vyplývá z informací na webu. V Brodu nad Tichou je dosud největší ohnisko ptačí chřipky v zemi.

Státní veterinární správa kvůli šíření ptačí chřipky od 14. prosince zakázala v celém Česku venkovní chov drůbeže. Ptačí chřipka je rovněž v dalších evropských zemích.

VIDEO: Hasiči ze tří okresů, dezinfekce hal a ochranné obleky. Veterináři utratili 15 tisíc kachen

Jihočeští hasiči včera pomáhali u zásahu ve Frahelži na Jindřichohradecku. Společně s veterináři tam kvůli ptačí chřipce utratili 15 tisíc kachen. Takový zásah se v Jihočeském kraji konal po bezmála dvou letech.

Největší ohnisko v kraji

V jižních Čechách se naposledy nákaza potvrdila loni koncem roku. Veterináři 5. prosince zlikvidovali 15 tisíc kachen z chovu firmy Mavela Dynín ve Frahelži, kde se prokázala ptačí chřipka. Bylo to největší ohnisko nákazy svého druhu, jaké v kraji kdy bylo. Nákaze předcházel masivní úhyn ptáků. Původně bylo na farmě 22 tisíc zvířat, před likvidací jich postupně asi 7000 uhynulo. Kachny ve Frahelži se nakazily vysoce patogenní ptačí chřipkou H5N1, která je potenciálně přenosná na člověka. Zdrojem nákazy byli volně žijící vodní ptáci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chov, zdraví, drůbež, chřipka, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V malochovu na Strakonicku je ptačí chřipka, letos páté ohnisko nákazy v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.