Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Krajské asistenční centrum se stěhuje z letiště. Nově bude na Pražské třídě

Krajské asistenční centrum, které sloužilo od začátku války na Ukrajině k pomoci lidem, kteří ze země utekli, se stěhuje. Z velkých prostor letiště v Plané u Českých Budějovic se přestěhuje na Pražskou třídu. Podle kraje už ho nyní denně využívají jen desítky lidí.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, zkráceně KACPU, zřídilo vedení kraje na začátku uprchlické vlny. Důvodem bylo zajištění všech služeb, které lidé prchající před válkou potřebovali, na jednom místě. „Hlavním úkolem centra bylo přijetí uprchlíků z Ukrajiny, zajištění udělení dočasné ochrany, zprostředkování nouzového ubytování nebo zajištění dočasného nouzového přístřeší. Uprchlíkům bylo nutné také vyřídit zdravotní pojištění, poskytnout psychosociální pomoc a zajistit další nezbytné služby, jako například tlumočení,“ vysvětlil v tiskové zprávě David Hocke z kanceláře hejtmana.

Asistenční centrum na letišti během dneška využily dvě stovky Ukrajinců

Během prvního dne fungování Krajského asistenčního centra na letišti v Plané využily jeho služby zhruba dvě stovky Ukrajinců. Ti utekli do České republiky před probíhající válkou na Ukrajině. Možnost dočasného ubytování využilo podle mluvčí...

Vzhledem k počtu lidí, který do země a na jih Čech přicházel, bylo nutné najít dostatečně velké prostory. „My jsme to centrum vlastně na letišti zřídili, protože to bylo ideální prostor, kde mohli lidé i přespat. Zřizovali jsme ho tam v momentě, kdy uprchlická vlna začínala, kdy ten příchod byl velký a jsem rád, že jsme to tak udělali," komentoval jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), podle kterého bylo centrum oceněno i v zahraničí.

Od zahájení provozu KACPU Jihočeského kraje udělili jeho pracovníci téměř 19 000 víz strpění nebo dočasné ochrany a provedli více než 12 000 dalších úkonů, které souvisely s administrací.

Na začátku krize podle údajů kraje procházelo centrem denně 500 až 700 lidí. Nyní už se počet snížil na desítky. „Nejčastějším úkonem jsou změny místa pobytu těch, kteří v Česku již delší dobu pobývají," upřesnil Hocke. Centrum se proto z českobudějovického letiště přesune do menších prostor. 

Od zítřejšího dne začne fungovat na Pražské třídě v budově Odboru azylové a migrační politiky. „Na místě bude vyřizována administrativa, kterou uprchlíci potřebují: Registrace k pobytu, speciální víza pro uprchlíky a pokud nemají sami zajištěno, tak i ubytování,“ doplnil kraj v tiskové zprávě.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš, HZS Jihočeského kraje

Štítky Krajské asistenční centrum, letiště, České Budějovice, Ukrajin, Pražská třída

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské asistenční centrum se stěhuje z letiště. Nově bude na Pražské třídě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.