Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tady je Fischerovo. Jak se žije v obcích, kde neuspěli favorité prezidentské volby?

První kolo prezidentské volby ovládla dvojice Andrej Babiš a Petr Pavel. O jejich postupu měla jasno už před volbami většina médií, průzkumů i bookmakerů. Opačný názor ale měla většina obyvatel některých malých obcí na jihu Čech, kde nevyhrál ani jeden z favorizované dvojice. Čím si na periférii kraje vybudoval podporu Pavel Fischer nebo Danuše Nerudová? Na to se redakce Drbny ptala přímo v obcích na hranici Jihočeského kraje a Vysočiny.

Zhruba deset kilometrů od Jemnice, přímo na hranici dvou krajů, leží obec Báňovice. Dominantou obce je Kaple sv. Floriana, která stojí přímo ve středu návsi, hned vedle obecního úřadu. Na něm se během prvního kola prezidentské volby vystřídalo s hlasovacím lístkem 64 místních. To je v této malé obci skoro 80 procent oprávněných voličů. Favorizovaní Petr Pavel (16) a Andrej Babiš (13) získali v součtu méně hlasů než Pavel Fischer. Pro něho hlasovalo 30 místních, což je téměř polovina voličů.

Báňovice: Tady vždycky vyhrávali demokratičtí kandidáti

„Byl tady u nás na návštěv před volbami. Dorazil na debatu na obecním úřadě, kam jsem ale přišel jen já, syn, manželka a sedláci z jiných vesnic. Pan Fischer tady zabodoval zřejmě taky proto, že se tu vždycky volili lidovci a on k nim má blízko. Starší lidi to proto hodili nejspíš jemu,“ říká František Habr, místní zemědělec, který léta zasedal v obecním zastupitelstvu. Výraznou podporu tu měl Pavel Fischer už v minulých volbách. Tehdy skončil druhý za Jiřím Drahošem.

„Tady má podporu stabilně. Berte to ale jen jako malý vzorek. Na obci o tom ale docela dost komunikujeme, když se sejdeme,“ dodává Habr u svého stavení. Sám celorepublikovým výsledkem voleb není zaskočen.

„Dopadlo to tak, jak předpokládaly průzkumy. Jen ta Danuše měla méně, než se čekalo. V neděli tady byl manažer kampaně pana Fischera. Ten si stěžoval, asi oprávněně, že krom těch tří favoritů nedostali ostatní kandidáti tolik prostoru v debatách,“ postěžoval si bývalý zastupitel. Systém přímé volby má podle něho své nevýhody. „Vezměte si, že někteří si na to půjčují desítky milionů. Pan Fischer měl kampaň údajně jen za tři miliony, to je pak prostě znát,“ dodává Habr, jehož příjmení ve vesnici nosí velká část obyvatel. „Tady na vesnici převládá příjmení Habr. Já jsem Habr, můj syn taky. Zaměstnávám čtyři lidi a dva mají taky stejné příjmení. Jsou tady asi dvě nebo tři větve, které nejsou úplně příbuzné,“ vysvětluje, proč jsme se mohli při debatě s místními potkat s jeho jmenovci.

František Habr se svým synem.

Obec Báňovice leží uprostřed luk a polí na jihozápadní Moravě v okrese Jindřichův Hradec. Do Dačic to mají místní dvanáct kilometrů. „Žije se nám tu dobře. Tady nejsou lidé nějak extra bohatí, ale ani chudí. Jsou bohabojní a spokojení se životem tady. Vždycky jsme tu byli hodně pracovití,“ popisuje sedlák život v malé obci se stovkou obyvatel. Nezaměstnaností podle jeho slov obec netrpí. „Já sám zaměstnávám čtyři místní, kousek jsou Dačice a taky to není daleko do Rakouska. Spousta lidí by už do zemědělství ani nešla. V Dačicích jsou průmyslové podniky, tam někteří pracují. Máme tu taky dobré řemeslníky, kteří mají dobré jméno,“ popisuje situaci v obci a vrací se k prezidentské volbě. Podle svých slov má jasno, koho půjde v druhém kole volit.

„Půjdu volit i v druhém kole, to je jasný. Čerpám trochu energie z kázání od Tomáše Halíka. On se jasně vyjadřuje k volbám. Vadí mi, že to církev jinak nedělá. Když něco začne říkat, tak mi mluví z duše. Mám podobný názor, jako on. Babiš je z mého pohledu zlo, které je potřeba demokratickou cestou odstranit. Petr Pavel má sice komunistickou minulost, ale nemůžeme srovnávat Pavla s Babišem. Jednou tu byla úřednice z Budějc a říkala, že by se za tím vším (pozn. red.: myšlena nejspíš minulost Andreje Babiše a Petra Pavla) měla udělat tlustá čára. To je ale hloupost. Nejde dělat tlustou čáru, musíte odpustit, ale ne zapomenout. Nesmí se přeci zapomínat na to, co komunismus způsobil. Za sebe si myslím, že Petr Pavel koná pokání a je mu to k dobru,“ uzavírá František Habr čekající na svého syna, který právě parkuje traktor. I on se přivá do diskuze. „V prvním kole jsem stejně jako táta volil Fischera a teď to bude jednoznačně pan Pavel. Jsme nábožensky založená obec. Tady vždycky vyhrávali demokratičtí kandidáti,“ doplňuje svého otce Antonín Habr.

Cestou k jejich domu míjíme staršího muže s kárkou. Představí se nám jako Jan. „Říkali, že tu vyhrál Fischer. Proč, to vůbec nevím. Volič pana Fischera nejsem. Očekával jsem, že to dopadne takhle, že postoupí Babiš a Pavel. Koho teď budu volit, vím, ale nechám si to pro sebe,“ dodává.

Smířlivá kampaň Danuše Nerudové oslovila ve Vlčetínci

Necelou hodinu cesty od Báňovic leží na druhém konci okresu Vlčetínec. Ještě menší obec s necelou padesátkou obyvatel. Na místní tu během dne narazíte jen sporadicky. „Máme 49 obyvatel a 15 trvale obydlených domů. U nás bydlí většinou důchodci, lidi v produktivním věku jsou přes den v práci a děti ve škole. Jezdí si k nám lidi také odpočinout, máme tu dvě ubytovací místa a chalupy,“ popisuje nám starostka obce Marie Davidová (Sdružení nezávislých kandidátů Vlčetínec).

Příjezd do obce Vlčetínec.

Ze čtyřiačtyřiceti oprávněných voličů si našlo při prvním kole cestu do volební místnosti 32 z nich. Ani ve Vlčetínci nezvítězil ani jeden z favorizované dvojice. Petra Pavla volilo devět lidí, Andreje Babiše jen pět. Skoro čtyřicet procent hlasů získala Danuše Nerudová. „Určitě nikdo z místních tu s paní Nerudovou nemá žádný osobní vztah. Bavili jsme se o tom, kdo koho bude volit, při prosincovém rozsvícení stromku a koncertu. Nikdo se ale nevyjadřoval, že by ji nějak výrazně podporoval. Ty výsledky byly tedy trochu překvapující. Mohly to ovlivnit čtyři voličské průkazy, které u nás v obci evidujeme,“ vysvětluje starostka.

Při procházení obcí se zastavujeme u domu nedaleko autobusové zastávky. Z komína jde kouř, zvoníme. Otevírá nám muž středního věku. „Výsledky voleb? Tak to vám nepovím, já se o tohle vůbec nezajímám,“ vysvětluje a zavírá.

Po zhruba dvaceti minutách nás míjí starší žena, která prochází obcí s taškou v ruce. „Paní Nerudová mi byla sympatická svým projevem. Vedla spíš smířlivou kampaň, ne útočnou, jako pan Babiš. V prvním kole jsem ji volila, ale v druhém kole volit nepůjdu,“ uzavírá. Podobně jako ona nebude mít v druhém kole prezidentské volby svého kandidáta téměř 1,7 milionu voličů z prvního kola.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky Pavel Fischer, Petr Pavel, Andrej Babiš, Danuše Nerudová, volby, prezidentské volby, Báňovice, Česko, Kraj Vysočina, Vlčetínec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tady je Fischerovo. Jak se žije v obcích, kde neuspěli favorité prezidentské volby?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.