Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Snažíme se být kreativní a s výrobky si vyhrát, říká Markéta Nováková z velešínského kamenictví Jatvar

PR článek

Markétě Novákové a jejímu manželovi Pavlu Novákovi patří známé jihočeské kamenictví Jatvar ve Velešíně. Oba se ve svém oboru pohybují již mnoho let a mají zkušeností na rozdávání. Loni si tato úspěšná rodinná firma se třemi stálými zaměstnanci prožila podle majitelů rok ve znamení růstu, ale i pro letošek mají mnoho dalších plánů. Chtějí například zmodernizovat výrobu nebo více nabízet své služby za hranicemi kraje.

Jak byste za kamenictví Jatvar zhodnotila uplynulý rok?
Celkově to byl dobrý rok, a to i díky tomu, že se nás tolik nedotklo zdražování energií, protože jsme je měli do konce roku zastropované. Povedlo se nám navázat spolupráci s pražskou architektkou a rýsuje se nám také spolupráce s jedním kuchyňským studiem, které působí jak v Českých Budějovicích, tak v Praze.

Jaký to bude mít dopad na vaše produkty?
V Jatvaru se orientujeme na dva typy zboží. Kromě hřbitovní architektury tvoří významnou část našeho portfolia také nejrůznější výrobky do interiéru, jako jsou například kuchyňské desky, koupelny, krbové římsy, parapety a podobně. Chceme se dostat do povědomí lidí i v této oblasti, a to nejen mezi laickou veřejností, ale i mezi architekty, staviteli či designovými studii. Výrobky do interiérů pro nás znamenají mnohem více kreativní práci, než je tomu u hřbitovní architektury. Manžel si s výrobky rád vyhraje, baví ho být kreativní a má rád výzvy.

Vzpomněla byste si na nějakou nevšední zakázku, která se vám v poslední době dostala pod ruce?
Ano, například na Lipně jsme dělali v jedné místní restauraci krásný a obrovský bar nebo velký průhledový krb. Obě realizace dopadly skvěle. Manžel tam mimo jiné navrhoval a doporučoval také materiály, které by se do interiéru hodily. Byla to zkrátka zajímavá a z hlediska výroby opravdu komplexní zakázka.

O co je ze strany zákazníků v kamenictví teď největší zájem?
Lidé si často například objednávají kamenné parapety. Většina ze zákazníků dnes již pochopila, že když si pod oknem nechají namontovat plech, tak z hlediska investice oproti kamennému výrobku zase tolik neušetří. Mnoho z nich tak dá přednost trvalejšímu a především pohledově hezčímu parapetu z kamene. V poslední době se mezi lidmi také dost rozmohly například kamenné kuchyňské desky či velkoformátové obkladové desky v koupelnách. Takovým zakázkám se věnujeme často.

Kámen byl v minulosti relativně podceňovaným materiálem, zejména co se týče jeho funkce v interiérech. Lidé jej často považovali za studený nebo příliš drahý. Zmizely dnes tyto předsudky?
Ano, všímáme si, že tento trend se mění. Lidé v Čechách ale zatím kámen jakožto materiál v interiéru stále ještě poznávají. S nárůstem cen ostatních materiálů ale pozorujeme v přístupu společnosti změnu. Je to stejné jako u zmiňovaných parapetů. Například cena dřevěného schodiště je dnes už prakticky srovnatelná s tím z kamene. Kámen je přírodní materiál, který vydrží opravdu dlouho a lidé mají třeba kamenné schodiště na celý svůj život, ale i pro další generace. Kámen také nepotřebuje tak častou péči, to je oproti dřevěným materiálům veliká výhoda.

Takže je kámen v interiéru prakticky bezúdržbový?
Dnes už existují kvalitní impregnace, které umožňují instalaci například i náchylného mramoru do koupelen. Díky kvalitní impregnaci je kámen opravdu téměř bezúdržbový materiál. Zákazník od nás mimo jiné také dostává možnost poradenství co se údržby týče. Náš zákazník dostane zdarma také speciální balíček, v němž pro něj připravíme suchou i mokrou impregnaci, čistič na kámen a další věci na údržbu. Poté jsme samozřejmě k dispozici v případě dalšího servisu. Kdykoli se něco stane, není problém zavolat k nám do Jatvaru, my pak k zákazníkovi zajedeme a opravíme, co je potřeba. To je u nás zkrátka samozřejmostí.

Kde čerpáte inspiraci pro vaše produkty?
S manželem bjíždíme různé veletrhy, kde se snažíme vzdělávat se v oboru a sledovat současné trendy v kamenictví a přenášet je i do našich produktů. Na některé akce jezdíme sami, ale jednou za rok pravidelně vyrážíme jako celá firma včetně všech zaměstnanců do italské Verony, kde se koná kamenická výstava a jsou zde každoročně představovány nové materiály a nové technologie. Chceme, aby naši zaměstnanci viděli vše na vlastní oči a věděli, kam se náš obor ubírá. Chceme zákazníkům nabízet to nejnovější, co je v oboru aktuálně k dispozici.

Vy se snažíte si zachovat podobu malé rodinné firmy. Kolik u vás pracuje v současnosti zaměstnanců?
S manželem máme k sobě ještě tři stélé zaměstnance a když je třeba, tak nám vypomáhá někdo i externě.

Jaké jsou vaše plány do následujícího roku?
Máme v plánu koupi nové CNC pily, ta by se měla realizovat někdy na jaře. Tato pila už je automatizovaná, to znamená, že k tomu potřebujeme někoho, kdo rozumí CNC strojům. Slibujeme si od toho, že nám pila velmi pomůže v naší práci. Urychlí se řezání a celkově se naše výroba zmodernizuje a možná i zlevní. Zároveň to pro nás znamená i velkou investici, letos bezkonkurenčně největší.

A kromě modernizace?
Chtěli bychom se rozrůst i do jiných regionů a nezůstat jen zde v jižních Čechách. Rádi bychom se také znovu více zaměřili na Rakousko, které máme opravdu kousek a kam jsme mimo jiné ještě před pandemií covidu naše výrovky dodávali a jezdilo k nám tehdy spoustu rakouských zákazníků. Přeshraniční obchod se však kvůli pandemii zastavil a my bychom jej chtěli nyní obnovit. Nebráníme se žádné poptávce, je to pro nás prostě výzva a pokud to jde, snažíme se vždy udělat vše proto, abychom zákazníkům vyhověli, ať už jsou odkudkoli.

Vy sama v Jatvaru působíte přes jedenáct let, váš manžel dokonce už od roku 1996, kdy převzal firmu od vašeho otce, který Jatvar založil ještě pět let předtím. Dá se srovnávat doba, kdy jste začínala, s dnešním kamenictvím, nebo je to úplně jiný obor?
Ano, rozdíl v tom je velký. V době, kdy v oboru začínal můj otec, tak se vůbec nedělal přírodní kámen, ale pouze ten umělý, takzvané teraso. Manžel se však po svém příchodu do firmy začal zajímat o opracování čistě přírodního kamene, naučil se všechny potřebné dovednosti a technologie. Postupem času jsme začali už pracovat pouze s přírodními materiály. Manžel pracoval nejdřív s ručními bruskami, vše si sám odzkoušel. Dnes je kamenctví samozřejmě díky modernizaci a strojům úplně někde jinde. Velkým trendem je aktuálně ztenčování materiálů a vše se minimalizuje: To je oproti začátkům přímý opak.

Rodinná firma s dlouholetou praxí a tahem na branku, to je kamenictví Jatvar z Velešína

Kamenictví Jatvar z Velešína je na trhu již přes třicet let. V roce 1991 jej založil Jan Tvaroh, otec Markéty Novákové, která dnes Jatvar řídí společně se svým manželem Pavlem Novákem. Před dvěma lety získala Markéta Nováková ocenění Živnostník roku 2020 Jihočeského kraje. Kamenictví se zabývá zpracováním žul, mramoru, pískovce, technického kamene a keramiky, včetně renovace terasa. Z těchto materiálů vyrábí kompletní hřbitovní architekturu, ale i interiérové a exteriérové výrobky. Samozřejmostí je zakázková výroba, poradenství i péče o zákazníky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky materiál, kámen, interiér, kamenictví, Rakousko, České Budějovice, Jatvar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snažíme se být kreativní a s výrobky si vyhrát, říká Markéta Nováková z velešínského kamenictví Jatvar  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.