Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Lipně lyžovalo o víkendu 3000 lidí. Velký zájem byl i na Zadově

Skiareál Lipno přilákal o víkendu kolem 3000 lyžařů. Asi o 500 méně jich přijelo na šumavský Zadov, kde chtějí v pondělí otevřít celý areál Kobyla. Na Lipně přes víkend zasněžovali sjezdovky Pánská, Střecha a Školní, které jsou zatím kvůli oblevě ze začátku ledna zavřené.

Na Lipně mohou lyžaři využít přes sedm kilometrů sjezdovek s technickým i přírodním sněhem, v provozu jsou všechny lanovky. V pátek spustilo středisko i večerní lyžování. „Podmínky jsou krásné, areál zalitý sluncem, když dnes ještě vysvitlo sluníčko,“ uvedla mluvčí lipenského skiareálu Olga Kneiflová. Velký zájem lyžařů dokládají i data z prezidentských voleb: před 14 dny vydala komise v Lipně nad Vltavou 446 obálek, ve druhém kole voleb 848 obálek a Petr Pavel nyní získal 82,54 procenta hlasů, jak vyplývá z informací na webu ČSÚ.

Do střediska na Zadově, kde leží 50 až 70 centimetrů sněhu, zamířilo o víkendu asi 2500 lidí. Od soboty funguje také areál Nové Hutě. „Podmínky se docela vylepšily, zhruba deset dní jsme zasněžovali. V areálu Kobyla se snažíme otevřít ještě levou stranu, je na ní málo sněhu. Dosněžíme ji, od pondělí bude již celý areál v provozu. Víkend byl pěkný, zájem veliký, i když včera (v sobotu) bylo ještě horší počasí, mlhavo, padala mrznoucí mlha,“ řekl za areál Petr Vondraš. Provozovatelé jsou rádi, že se vrátilo zimní počasí; lednová obleva je podle Vondraše připravila o tři čtvrtiny sněhových zásob.

Ideální podmínky ještě nejsou kolem Zadova pro běžkaře. Na Churáňově je 15 centimetrů sněhu. V sobotu provozovatelé upravili mezi Zadovem a Pláněmi tři kilometry tras, využít jich tak lze dohromady pět kilometrů.

Díky sněžení z počátku týdne se dá běžkovat kolem lipenského jezera. Přírodního sněhu sice není moc, ale přesto se správcům běžeckých stop podařilo nachystat některé trasy. Ve Frymburku upravili rolbou 17 kilometrů tratí na loukách za fotbalovým hřištěm. „Podmínky sice nejsou ideální, ale podstatné je, že se dá vůbec běžkovat. Utažené tratě (zatím bez vyříznuté stopy) jsou dále na Pasečné, v rakouském Weigetschlagu u Studánek či Schönebenu,“ popsal Martin Řezáč z marketingu skiareálu Hochficht na česko-rakouské hranici Šumavy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Lipno

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Jihočeský, lyžaři, zima, sjezdovka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Na Lipně lyžovalo o víkendu 3000 lidí. Velký zájem byl i na Zadově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.