Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jihu Čech loni ubylo vražd. Policie řeší nárůst kyber podvodů

Podle vedení jihočeské policie je bezpečnost v kraji velmi dobrá a stabilní. Co se týče objasňování trestných činů, skončily jižní Čechy v rámci republiky na druhém místě. Z necelých devíti tisíc případů se jich podařilo policistům více než pět tisíc objasnit.

Vyřešit se podařilo například všechny tři vraždy, které se na jihu Čech staly. První řešili policisté v únoru, kdy našli v Českých Velenicích torzo těla zavražděného muže v sudu ve sklepě. Pachatelé byli zadrženi a stojí před soudem. Odsouzen už byl muž, který v březnu 2022 ubil svoji přítelkyni v opuštěném drážním domku v Českých Budějovicích. Zadržena byla také pachatelka vraždy z října 2022. „Za posledních deset let zůstaly neobjasněny pouze dvě vraždy z roku 2014 a 2015,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Za vraždu přítelkyně jde čtyřiatřicetiletý muž na 16,5 roku do vězení

Na 16,5 roku poslal dnes krajský soud do vězení čtyřiatřicetiletého muže, který loni v březnu zavraždil svoji přítelkyni v bývalém drážním domku v krajském městě. Vinu u soudu přiznal. Dnešní rozsudek je nepravomocný.

Jedním z mála ukazatelů, který v loňském roce výrazně vzrostl, je kyberkriminalita. „To je v současné době největší problém. Denně máme 4 až 5 podvodů, které řešíme. I proto se snažíme k veřejnosti dostat co nejvíce informací, které mají tomuto druhu kriminality zabránit,“ řekl na tiskové konferenci náměstek ředitele jihočeské policie Stanislav Popel.

Podvody na internetu

Podle dat policie bylo v loňském roce nahlášeno 912 případů kybernetické trestné činnosti. V roce 2021 to přitom bylo necelých 600 případů. „Výjimkou nejsou případy, kdy se podaří podvodníkům důvěřivce obrat o statisíce korun, získat přístup k elektronickému bankovnictví, účtu, a ještě si na poškozeného vzít úvěry," uvedl policejní ředitel Luděk Procházka.

Místo výhodných investic přišel o více jak milion korun

Internetoví podvodníci opět úřadovali. Tentokrát se stal jejich obětí muž z Českokrumlovska, který naletěl nabídce výhodného investování. Místo výdělku ale přišel o všechny své peníze, včetně úspor. Pachatel si na něj navíc sjednal dvě půjčky....

U některých případů se nepodaří zjistit, kam peníze putovaly. Končí většinou v zahraničí. Problémem je také to, že lidé vše policii nahlásí pozdě. „Pokud se vše začne řešit ihned, je ještě šance transakci zastavit. Stalo se nám ale i to, že pán vše nahlásil po týdnu,“ doplnil mluvčí Matzner.

Mezi okresy přibylo podle policie nejvíc trestných činů na Strakonicku, téměř o 30 procent. Mezi 206 mravnostními trestnými skutky v kraji evidovala policie 35 případů znásilnění a 58 případů pohlavního zneužití. Uvedl to Český statistický úřad. Incidentů se znaky domácího násilí bylo loni 364.Při dopravních nehodách loni zemřelo 48 lidí, meziročně o tři víc.

Vyšší počet legálně držených zbraní

V posledních letech také roste počet legálně držených střelných zbraní. V Jihočeském kraj je podle statistik čtvrtý nejvyšší počet zbraní mezi kraji. V loňském roce to bylo necelých 91 tisíc zbraní registrovaných ke zbrojnímu průkazu.

Náměstek ředitele Roman Bláha ale upozornil, že nejde říct, že je v kraji téměř 91 tisíc lidí s legálně drženou zbraní. „Máme lidi, kteří mají na sebe napsaných hodně zbraní, deset zbraní na člověka je normální," vysvětlil Bláha.

Jihočeská policie zaměstnává 2117 lidí. Do plného stavu chybí podle Procházky zhruba 263 zaměstnanců. Nejvíce jich chybí na obvodních odděleních. Podle Procházky zatím policie neuvažuje o tom, že by oddělení slučovala.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Na jihu Čech loni ubylo vražd. Přibylo kyber podvodů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.