Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Tisíce lidí napříč republikou čekaly na pamětní bankovku. Výrazný růst její ceny se nepředpokládá

, aktualizováno 8. února 2023, 15:00

Dlouhé fronty před pobočkami České národní banky si dnes vystály tisíce lidí napříč celou republikou. Důvodem je zahájení prodeje speciální tisícikoruny s přetiskem k 30. výročí rozdělení československé měny a vzniku české koruny. Stovky lidí postávaly v brzkých ranních hodinách také před budějckou pobočkou České národní banky. Ta se zájemcům otevřela v 7:30.

„Kupuji dvě bankovky, jednu pro sebe a jednu pro dceru. Čekat ve frontě mi nevadí, přišla jsem docela brzo,“ řekla redakci Helena Dvořáková, která čekala na své dvě bankovky v ranních hodinách před budějckou pobočkou České národní banky.

Někteří lidé ve frontě čekali podle svých slov od pěti hodin ráno. „Bankovka bude mít podle mě jednou velkou cenu. Nízké teploty mě neodradily, udělala jsem si s sebou do termosky čaj,“ doplnila další žena ve frontě, která nechtěla uvést své jméno.

Pět bankovek na osobu

Speciální bankovku lze získat ode dneška do rozebrání zásob za 1000 korun na pokladnách centrální banky v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem. Hradci Králové, Brně a Ostravě. Každý zájemce může koupit nanejvýš pět bankovek. Česká národní banka jich vydala 200 tisíc kusů.

Všechny pobočky České národní banky se otevřely v 7:30 ráno. Například ale pražská pobočka už před 8:30 oznámila, že frontu z kapacitních důvodů uzavřela. Lidé už mezitím na internetu tyto bankovky nabízeli za několikanásobně vyšší ceny. Během dopoledne se objevila řada výročních bankovek na akčním portále Aukro nebo na různých internetových bazarech. Cena se většinou pohybuje od dvou do pěti tisíc korun.

Výrazný růst ceny se neočekává 

Bankovkou lze platit v obchodech. Výroční bankovku tvoří tisícikoruna s přítiskem na lícní straně. Vzhledem k tomu, že bankovka odkazuje na 30. výročí vzniku české a slovenské koruny, s nímž bylo spojené mimo jiné kolkování bankovek, tvoří přítisk právě motiv dobového tisícikorunového bankovkového kolku z roku 1993 a také výroční logo 30 let ČNB od akademického malíře Jana Solpery.

„Primárně to je určeno pro širší veřejnost, ale víme, že je i zájem jak z oblasti sběratelů, tak z oblasti různých překupníků,“ řekl dnes ředitel odboru peněžního oběhu a ochrany platidel ČNB Jan Mayer. Sám podle svých slov neočekává, že by nějak výrazně stoupala cena bankovky. „S ohledem na emisní náklad 200 tisíc kusů si to úplně nemyslíme,“ dodal.

Tisícikorunovou bankovku lze podle numismatiků přirovnat k jiným výročním papírovým platidlům vydávaným Českou národní bankou. „Je to spíše sběratelský kousek než investice. Sběratelé touží po bankovkách a mincích s omezeným nákladem, a tak je pravděpodobné, že se objeví jak u sběratelů, kteří trpělivě čekají ve frontě na výměnu, tak i u překupníků zboží, kteří čekají ve frontě za účelem rychlého zisku. Sběratelé, kteří nemohou čekat ve frontě, jsou ochotni za bankovku zaplatit i několikanásobně více. Je důležité si uvědomit, že bankovka má náklad 200 tisíc kusů, což je velmi vysoký náklad. Její hodnota je však určována cenou, za kterou jsou sběratelé ochotni ji koupit. Na prodejních portálech se v počátku objeví nejméně za dvojnásobek nominální hodnoty," shrnul pro redakci Drbny Jan Macko z Numismatika Ostrava. Podle něho je těžké odpovědět na otázku, kam až poroste cena bankovky, protože může časem kolísat. „Určit budoucí cenu by byla spekulace," uzavřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto redakce Drbny

Štítky Česká národní banka, Helena Dvořáková, Jan Solpera, Aukro, Praha, Brno, Plzeň, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Tisíce lidí napříč republikou čekaly na pamětní bankovku. Výrazný růst její ceny se nepředpokládá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.